Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein analysera Sveriges Natomedlemskap i klippet. Foto: SVT

Turkiets relation med Grekland knäckfråga för Sveriges Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Varför ett godkännande av det svenska Natomedlemskapet dröjer beror inte längre på Sveriges relation till Turkiet – utan Turkiets relation till Grekland och USA, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Turkiet och Ungern har båda meddelat att de skjuter upp sina beslut om ratificering av Sveriges Natomedlemskap. Samtidigt har utrikesministern Tobias Billström (M) sagt att han fått indikationer från Turkiets utrikesminister om att processen går i lås inom ett par veckor.

– Men den här processen är ytterst oberäknelig. Det handlar om att regeringen har att göra med en så slipad maktspelare som president Erdogan, säger Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

USA sätter krav på Turkiets relation med Grekland

Varför medlemskapet ännu inte ratificerats beror nu främst på Turkiets relation med USA och deras vilja om att köpa F-16-plan. För att USA ska sälja planen vill de se att Turkiet ratificerar Sveriges medlemskap – men även att Turkiets relation med Grekland förbättras. Under torsdagen möts president Recep Tayyip Erdogan och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i Aten.

– Det är möjligt att det är ett steg på vägen mot de här 40 stridsplanen som Erdogan velat köpa sedan hösten 2021, säger Elisabeth Marmorstein.

Se mer av Elisabeth Marmorsteins analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.