Foto: Twitter/si.se

Svenska institutet tar bort blocklista från Twitter efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Svenska institutets egna twitterkonto Sweden har varje vecka en ny curator, alltså någon som twittrar åt dem för att spegla Sverige ur flera olika perspektiv. Förra veckans curator blockade 14.000 twitteranvändare, vilket har väckt starka reaktioner på vissa delar av Twitter.

– Vi kommer att ta bort blocklistan, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation.

Kontot Sweden har över 172.000 följare från stora delar av världen. Det är Svenska institutet som står bakom kontot, vilket gör kontot till Sveriges ansikte utåt på Twitter. Men det är inte myndigheten själv som twittrar, utan varje vecka lånas kontot ut till någon svensk. SI vill genom detta visa på Sveriges mångfald.

Förra veckans curator använde sig av sin så kallade blocklista vilket har resulterat i att tusentals personer, även konton som aldrig tidigare har varit i kontakt med Sweden-kontot blivit blockade.

– Förut nollställde vi alltid alla blockeringar, men sedan i oktober har dessa fått ligga kvar. Det har vi gjort för att skydda de som twittrar åt oss eftersom de har blivit utsatta för enormt mycket näthat, säger Jenny Ljung.

LÄS MER: Sveriges officiella Twitter-konto har blockerat Israels ambassadör

15.000 blockade

Utöver förra veckans curators blocklista så har SI en egen lista på cirka 1.000 personer som är blockade, vilket resulterade i att 15.000 twitteranvändare inte haft tillgång till kontot. De har alltså inte kunnat läsa eller interagera med Sweden.

– Vi har fått många reaktioner på att vi har låtit listan ligga kvar då många känner sig orättvist blockerade, vilket vi beklagar. Nu backar vi för att se över hur vi ska göra i framtiden, säger Jenny Ljung.

LÄS MER: Emma var Sweden när Trump pratade om Sverige i ett tal

Skydda sig mot näthat

En blocklista görs ofta gemensamt av flera twittrare som går ihop och via en tjänst lägger till konton som de valt att blocka, ofta för att kunna skydda sig mot näthat. Sedan kan andra prenumerera på listan, vilket betyder att de som prenumererar på listan automatiskt och i realtid blockar samma konton som finns på listan.

– Den stora skillnaden från tidigare curatorers blockeringar är att de har blockat personer konton som varit i kontakt med Sweden-kontot medan förra veckans curator förde in en väldigt omfattande lista vilket resulterade i att många som inte har varit i kontakt med oss blivit blockade, säger Jenny Ljung.

Tittar på det juridiska

Flera användare på Twitter har blivit upprörda över att de är blockade av Sweden, då de menar att en myndighet inte ska ägna sig åt att blockera användare från att interagera med dem.

– Nu tar vi ett steg tillbaka och avblockar sedan kommer vi att titta på vad som gäller juridiskt på den digitala spelplanen ur ett myndighetsutövande perspektiv, säger Jenny Ljung.

Borde varit tydligare

På Svenska Institutets sajt har de blockade kontona beskrivits som konton som ägnar sig åt drev, har och hot. Många av dem ska ha en högerextrem och/eller nynazistisk inriktning. Detta har upprört många av de som blivit blocklade och inte känner igen sig i den beskrivningen.

– Vi borde ha varit tydligare, jag förstår att dessa personer är upprörda och det är jag ledsen över. Vi har inte varit tillräckligt ursäktande till de här personerna, säger Jenny Ljung.

Nu hoppas Jenny Ljung att andra aktörer kommer att ta nytta av det arbete som Svenska institutet har framför sig när det kommer till att bena ut det juridiska samt när det kommer till deras arbete mot näthat. Svenska institutet har gjort en textanalys under nio månader som visar att 1,5 procent som interagerar med Sweden-kontot förmedlar rent näthat och 38 procent befinner sig i en gråzon.

– Vi gör analyser, men det är svårt att säga vart allt näthat kommer ifrån. Vi kan dock konstatera att hatet främst drabbar kvinnor som skriver om exempelvis jämställdhet, säger Jenny Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.