• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT

Så hamnade Emma i hetluften efter Trumps Sverige-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Från Florida till Borås. Efter president Donald Trumps uttalande om Sverige blev en bibliotekarie från Borås kändis över en natt.– Det är helt galet, säger Emma Johansson som den här veckan driver twitterkontot @sweden. 

Donald Trump har bara varit president i en månad, men redan nu siktar han på återvalskampanjen 2020 och i går kväll höll han ett kampanjmöte i Florida. I sitt tal nämnde presidenten säkerhetsläget i världen och tog då en incident som ska ha hänt i Sverige. 

”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”, sade Trump utan att förklara vilken händelse han pratade om. 

Uttalandet om att något hänt i Sverige fick internet att gå i spinn och det dröjde inte många timmar innan hashtaggen #lastnightinsweden började spridas.

Köttbullar och knäckebröd

Många använde hashtaggen för att skämta och kommentarsflödena på sociala medier fylldes snabbt med bilder på svenska delikatesser som köttbullar och knäckebröd, följt av #lastnightinsweden. 

Men många undrade också om det verkligen hade inträffat något stort i Sverige och många vände sig till Sveriges officiella twitterkonto @sweden.

LÄS MER: Trump kan ha syftat på tv–inslag

Kontot byter användare varje vecka och Trumps uttalande sammanföll med att Emma Johansson i Borås twittrar på kontot. När SVT Nyheters reporter Andreas Granath besöker Emma berättar hon att de senaste timmarna varit helt galna.  

– Jag gick och lade mig kvart över fyra och blev väckt klockan sju. Då hade jag fått över 800 kommentarer, säger Emma. 

Foto: Faksimil: @sweden / Twitter

”Påverkar jättemycket”

Emma berättar att de första frågorna började strömma in redan på lördagskvällen och att hon först undrade varför så många hörde av sig och ville veta vad som hänt. Emma, som då inte kände till Trumps uttalande svarade att ingenting hade hänt och att det mesta i Sverige under lördagskvällen kretsade om melodifestivalen. 

LÄS MER: UD kräver svar av USA efter Trumps uttalande

Kvällen blev till natt och då fick Emma veta att presidenten nämnt Sverige i sitt tal. Hon berättar också att de flesta kommentarer varit trevliga, men att några nättroll passade på att skriva att Sverige var på väg åt skogen.  

SVT Nyheter är långt ifrån ensamma om att intervjua Emma. Medier från hela världen, däribland BBC och Buzzfeed har under dagen stått i kö för att intervjua Emma, som över en natt blivit kändis.  

– Jag kan förstå intresset. Trump påverkar ju jättemycket och säger han något tokigt så är det ju många som reagerat, säger Emma.

Fotnot: Under söndagskvällen gick Donald Trump och Vita huset ut och förklarade vad presidenten menade när han i sitt tal pratat om vad som ”hände i Sverige i går kväll”. Det uppges vara en referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.