Donald Trump intervjuas av Fox News. Foto: TT

Analys: Fox News på väg att bli Trump News

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fox News backade om utnämningen av Nils Bildt som svensk nationell säkerhetsexpert. Men fortfarande ingår nyhetskanalen i en slags symbios med USA:s president Donald Trump, där de båda bekräftar varandras världsbild.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Rättvis och balanserad” – det är nyhetskanalen Fox News egen pr-slogan om sin journalistik. I natt gjorde de ett försök att leva upp till det när de erkände misstaget med ”säkerhetsexperten” Nils Bildt, att hans kvalifikationer inte stämde.

Det var härom veckan som det blev global uppmärksamhet kring hur president Trump attackerade Sverige efter att Fox News visat en starkt vinklad dokumentär som målade upp en bild av Sverige som tyngt av problem kopplade till invandring. Därefter tog kanalen in den påstådda försvars- och säkerhetsexperten Nils Bildt som ytterligare förstärkte den bilden, men nu blev uppmärksamheten kring kanalens rapportering en belastning. (Nämnas bör att Fox News har varit i blåsväder förut när experter framträtt med påhittade meriter.) 

Trumps utspel mot Sverige

Fox News lockar republikaner

I ett starkt polariserat USA lever medborgare i skilda verkligheter där också nyhetsförmedlingen blivit till filterbubblor. De med liberala sympatier, med svenska mått sympatier som sträcker sig mellan moderater och vänsterpartister, tittar på CNN och de stora nyhetsbolagen ABC och NBC.

Republikaner tittar på Fox News, som tagit på sig rollen som ”sanningssägare” mot de liberala medierna. En och samma nyhetshändelse vinklas på helt olika sätt. Ett exempel är att om en svart man blir dödad av polisen tar liberala medier blixtsnabbt fram vinkeln att det finns rasism i poliskåren medan Fox News väljer vinkeln att polismannen handlade i självförsvar och att gängkriminaliteten är bortom kontroll.

”Varm” relation ganska ny

Vid en genomgång av Fox News hemsida finner man rubriker som ”Hur vänstern försöker skapa en gender-neutral värld” eller ”Talet om Trumps försök täppa läckor överdrivet”. Med Trump som president och entusiastisk konsument av Fox nyhetssändningar har deras tittarsiffror ökat dramatiskt. Men 2, 4 miljoner tittare är ändå en ganska blygsam tv -publik i ett land bestående av 319 miljoner invånare.

Den varma relationen mellan Trump och Fox News är ganska ny. Under valrörelsen var Fox News och Donald Trump fiender. 

Fox News ägs av den kontroversielle 85-årige mediemogulen Rupert Murdoch som äger tidningar, filmbolag och tv-kanaler runt om i världen. 

Murdoch var till en början kritisk till Donald Trump eftersom han ogillar Trumps invandringspolitik. Trump blev utsatt för en tuff utfrågning av Fox News programledare Megyn Kelly om hans kvinnosyn. När hon åter skulle vara en av Fox News utfrågare innan primärvalet i Iowa så bojkottade Trump den direktsända debatten.  Han krävde att Kelly skulle bytas ut. Fox News backade inte och Trumps debattplats stod tom.

Mediemogulen blev Trumpanhängare

Men efter valsegern är plötsligt Rupert Murdoch en uttalad Trumpanhängare vilket också avspeglas i Fox News bevakning.  Enligt uppgifter till tidningen The New Yorker så talas männen vid minst tre gånger i veckan. När Megyn Kelly, som Trump avskydde, gick till konkurrenten NBC så ersattes hon med Tucker Carlson, en programledare med omvittnat goda relationer till Trump. Carlson har fått ett tiotal intervjuer med Trump och har i sin nyhetsshow varit på Trumps sida när det gäller konflikten om Ryssland hackat demokratiska partiets datorer och hjälpt Trump att vinna valet. 

I fredags attackerade Carlson Sverige för att inte vilja ta till sig bilden av ett land med hög kriminalitet och våldtäkt som en konsekvens av generös migrationspolitik. 

Men Trump tycker att Fox News är ”strålande” samtidigt som han portförbjuder andra nyhetskanaler till sina pressträffar i Vita Huset. 

Trump chockar även Fox

Men när Trump kallade medierna för “Enemy of the American  people” folkets fiende så var det ett citat som chockade USA, även Fox News programledare Chris Wallace. 

”Nu har president Trump passerat en viktig gräns” sa Wallace.

Det är första gången som en ledare i den fria och demokratiska världen använder detta av diktatorer historisk belastade uttryck, flitigt använt av diktatorer besatta av att finna och straffa motståndare. 

Uttrycket har använts av Hitler när han beskrev judar men också av Lenin och Stalin.

Den som under Stalin blev identifierad såsom fiende till folket hade dödstraff att vänta. Mao var också besatt av att hitta fiender till hans revolution och kallade dem för ”klassfiender till folket”.

Fox News blir Trump News

Men trots Chris Wallace protest så står det klart att Fox News håller på att bli Trump News.  Det är en alltför lukrativ affärsidé för att Rupert Murdoch, pappa till bland annat skandaltidningen brittiska tabloiden The Sun som säljer på nakenbilder, brottsnyheter och sport, ska säga nej till den. 

Och på konservativa Fox News arbetar världens just nu kanske mäktigaste journalister. De formar president Trumps världsbild. 

Det är uppochner vända världen. Vanligtvis brukar medierna reagera på utspel från makthavare. I USA reagerar idag världens mäktigaste man utifrån vad han ser på den konservativa tv-kanalen Fox News. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet