Risken för att råka ut för dödligt våld i Sverige är låg, skriver Morgan Johansson i Wall Street Journal – som svar till SD-topparnas debattartikel om Sverige i samma tidning. Foto: TT

Morgan Johansson till motattack i Wall Street Journal

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har rätt i sina utspel kring Sverige, skrev Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson och partiets riksdagsgruppledare Mattias Karlsson i en insändare i Wall Street Journal. Fel, tycker justitieminister Morgan Johansson (S) – som nu ger SD-topparna svar på tal i den amerikanska tidningen.

Visst har Sverige problem med kriminalitet och våld, men att situationen skulle vara värre i Sverige än någon annanstans är ”helt felaktig”, skriver ministern i en insändare som är ett svar till SD-topparnas artikel i samma tidning.

Sverige välkomnar inte terrorister tillbaka med öppna armar, menar Johansson, som tillägger att risken för att råka ut för dödligt våld i Sverige jämförelsevis är väldigt låg – och dessutom har minskat de senaste 20 åren trots landets höga invandring.

Enligt ministern utgör medlemmar i muslimska trossamfund cirka 1,5 procent av den svenska befolkningen. Att lägga skulden för alla problem på denna lilla minoritet är både ”absurt och farligt”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet