Foto: TT

Detta har hänt efter Trumps utspel mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps kommentar ”Titta vad som hände i Sverige” blev startskottet på en omfattande debatt om invandring och brott i Sverige – även utomlands. Därefter har Sverigedemokraterna skrivit en debattartikel i Wall Street Journal, journalister erbjudits pengar för att besöka Malmö och den okände svensken Nils Bildt framträtt i tv-kanalen Fox.

Den 18 februari höll USA:s nye president Donald Trump ett tal i Florida, då han sade ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige! Vem kunde tro det här? Sverige”, sade han och fortsatte: ”De tog in ett stort antal (flyktingar och migranter, reds. anm.) och har problem som de aldrig trodde var möjligt”.

Uttalandet ledde till stor förvirring runt om i världen. Svenska utrikesdepartementet skickade en förfrågan till USA:s utrikesdepartement för att fråga vad presidenten åsyftade i sitt tal. Många vände sig till Sveriges officiella Twitterkonto @sweden för att fråga om det hade hänt något stort i Sverige. Händelsen blev en världsnyhet, där utländska medier rapporterade att svenskarna ”var helt frågande” över ”Trumps påhittade attantat”.

Trumps utspel mot Sverige

Ett dygn efter uttalandet gick Trump och Vita huset ut och förklarade att det handlade om ett tv-inslag på Fox News om invandring och Sverige. I inslaget som sändes i ”Tucker Carlson tonight” pratar programledaren med filmaren Ami Horowitz som gjort ett alarmistiskt reportage om Sverige.

Bilden är ett montage Foto: Skärmdump från Blick, New York Times, CNN och BBC

Statsminister Stefan Löfven sade sig vara förvånad över Trumps uttalande och påpekade att Sverige visserligen står inför många utmaningar, men att det också går bra för landet som hamnar högt i mätningar om jämställdhet, mänsklig utveckling och konkurrenskraft. Utrikesminister Margot Wallström sade att ”Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”

Som svar på alla rykten om Sverige sammanställde utrikesdepartementet ett dokument där de bemöter de vanligaste frågorna rörande migration och brottslighet i Sverige på sin hemsida.

De två polismän som intervjuas i inslaget på Fox News. Foto: Fox News

Två svenska poliser som medverkade i Ami Horowitz dokumentär tog avstånd från reportaget och hävdade att de hade intervjuats på falska premisser. ”Jag och min kollega svarar på en helt annan fråga än det som sägs i inslaget. Det handlar inte om det som vi pratade med honom om. Det är två helt olika program”, sade poliskommissarie Anders Göranzon till SVT Nyheter.

Sajten Infowars redaktör erbjöd 2.000 dollar till den journalist som vågade tillbringa en natt i Malmö. Journalisten Tim Pool nappade och reste dit. ”Ni har långt kvar för att komma ifatt Chicago om ni vill bli betraktade som farliga”, sade han väl på plats.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson skrev i ett debattinlägg i amerikanska Wall Street Journal att Trump har rätt i sina senaste utspel om Sverige.

Nils Bildt i Fox News. Foto: Skärmdump, Fox News

Den 23 februari använde den amerikanska tv-kanalen Fox den okände svensken Nils Bildt som expertkommentator i ett inslag om kriminalitet i svenska storstäder och förorter. Han titulerades ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, trots att han inte har några kopplingar till Försvarsmakten eller utrikesdepartementet. Efter några dagar pudlade Fox och sade att kanalen borde ha klargjort att Nils Bildt inte har någon roll hos den svenska regeringen.

Den 15 mars nämnde Trump återigen Sverige som ett dåligt exempel. Han sade att han vill göra USA stort igen. ”Jag vill ha invånare som älskar vårt land. Och många muslimer gör det. Men det har varit en svår process. Om man tittar på vad som hänt i Tyskland, vad som hänt i Sverige, vad som hänt i Bryssel – se på Bryssel – så har det varit en väldigt svår process. Vi ska jobba väldigt hårt för att få det att fungera”, sade Donald Trump.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet