Överfulla postlådor på Årsta postkontor Foto: SVT

Här samlas posten som inte delas ut

Uppdaterad
Publicerad

Proppfulla blåa postlådor och överfyllda kundvagnar där breven ramlar över kanten. Så ser det ut på Postnords brevbärarkontor Årsta i Stockholm. Cirka fem tusen brev och paket ligger outdelade sedan flera veckor, många sedan månader.

– Här finns högar och åter högar med brev som bara ligger. Vecka efter vecka. Efter vecka. Så här ser det ut på många postkontor. Vi är underbemannade och jobbar nästan ihjäl oss, säger brevbäraren Ludvig Köhler.

Foto: SVT

Breven och paketen handlar om de postförsändelser som är lite svårare att dela ut. Ett postnummer kan vara fel, ett namn kan vara felstavat eller så saknas till exempel en siffra i gatunumret. Men det kan också handla om att adressaten har flyttat och posten måste vidaresändas till ett annat postkontor. Eller att man inte hunnit med att registrera den som flyttat in. Då läggs posten undan för att man ska undersöka den senare.

– Jag har sagt det här till mina chefer i flera veckor. Men ingen lyssnar. Det är en väldigt viktig del av ens identitet som postarbetare att brev inte ska ligga. Det skapar mycket frustration på jobbet, säger Ludvig Köhler.

LÄS MER: Postnord om brevhögarna: Folk vet inte hur man skriver adresser

Stora nedskärningar

Postorten Årsta i södra Stockholm är inget litet postområde. Det omfattar cirka 70.000 hushåll. Varje dag får postkontoret mellan 150.000 och 200.000 försändelser som ska delas ut. Andelen som inte delas ut är förhållandevis liten, men den växer, enligt Ludvig Köhler.

Postnord har de senaste åren skurit ned med runt tusen anställda per år. Brevbärarnas distrikt har blivit mycket större, antalet hushåll har fördubblats på fem år och brevrundan tar nu upp till sex timmar per dag istället för tre.

LÄS MER: Postnord kan ha tappat bort miljontals brev

Lönsamhetskrav

Regeringen kräver att Postnord ska vara lönsamt. Avkastningen på sysselsatt kapital, det vill säga vinstmarginalen, ska ligga på drygt tio procent. En vinstnivå Postnord inte varit i närheten av de senaste fem åren.

Trots att Ludvig Köhler egentligen inte har tid försöker han då och då ta sig an den växande högen med feladresserade brev.

– Jag har själv börjat ta itu med lite av högarna för att det gör för ont att se helt enkelt, säger han.

LÄS MER: Damberg ställer ultimatum till Postnord

Tipsa oss!

Är du brevbärare med egna erfarenheter av liknande problem, kontakta gärna reportern. Vi tar även gärna emot liknande fotografier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.