Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Budskapet till är tydligt: Ta bort förslaget”, säger Lizette Risgaard, ordförande för FH till DR. Foto: Emil Helms / EPA / TT / DR TV

Tiotusentals demonstrerade i Köpenhamn mot avskaffande av röd dag

Uppdaterad
Publicerad

Busslaster från hela Danmark anlände till Köpenhamn under söndagen. Där väntade en stor demonstration mot slopandet av en av landets röda dagar.

– Vi upplever det som ett övergrepp, säger Henrik Stilling, ordförande för fackförbundet Dansk Metal i Köpenhamn, till TV2.

Den stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk, ska enligt den danska regeringens lagförslag bli en normal arbetsdag. Orsaken till avskaffandet är enligt regeringen ökade utgifter på försvaret. 

– Alla ska bidra, alla ska arbeta lite mer, sade statsminister Mette Frederiksen (S) på en pressträff i december när lagförslaget presenterades.

På den stora bönedagen samlas danskarna för att äta ”varme hveder”, en slags vetebulle med kardemumma.

Tusentals protesterar

På söndagseftermiddagen samlades tusentals danskar från hela landet i centrala Köpenhamn för att protestera mot beslutet som innebär att danskarna kommer att arbeta en dag mer om året utan högre lön.

Danmarks största fackförbund FH, som arrangerade demonstrationen, uppskattar att minst 50 000 deltog.

– Budskapet till är tydligt: Ta bort förslaget. Kalla in till förhandlingar så kan vi lösa det hela tillsammans i stället, säger Lizette Risgaard, ordförande för FH till DR.

”Angrepp mot den danska modellen”

Therese Holgersen arbetar som social- och hälsovårdsassistent och var en av dem som deltog i demonstrationen.  I ett tal säger hon att danskarna alldeles för länge har stått ut med för mycket.

– Alltför ofta ser jag mina kollegor drabbas av stress, utbrändhet och trötthet hos vårdgivare på grund av en pressad dag, säger hon enligt DR.

– Det är därför jag är här i dag, för att kräva min och mina kollegors rätt: rätten att vara mänsklig, att ta sig tid att återhämta sig, att ladda om och att kunna betala våra räkningar. Rätten att ta ledigt.

Henrik Stilling, ordförande för fackförbundet Dansk Metal i Köpenhamn, säger till TV2 att folkets reaktion på vad de uppfattar är ett angrepp på den danska modellen bör tas på allvar av politikerna.

– Vi upplever det som ett övergrepp, säger han till tv-kanalen.

Fakta: Store bededag

Store bededag, den stora bönedagen, infaller den fjärde fredagen efter påsk.

Helgdagen infördes år 1686 av Hans Bagger, biskop över Själland, med syfte att få befolkningen att ägna en hel dag åt bön och fasta.

Hans Bagger tog då bort flera andra bönedagar för att få en central dag, som är unik för Danmark.

Store bededag, och den efterföljande helgen, används ofta för att hålla konfirmationer. Dessutom bakas speciella vetebullar, som varje år säljer i stora mängder.

Regeringens förslag innebär att helgdagen försvinner, utan att ersättas. Heltidsanställda ersätts med 0,45 procent av årslönen, vilket motsvarar en dags lön.

Ändringen gäller inte Grönland och Färöarna.

Källa: Ritzau, DR.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.