Foto: SVT

Tusentals har glömt skatteåterbäringen – miljontals kronor riskerar brinna inne

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals skattebetalare ser ut att gå miste om sin skatteåterbäring. Den 31 januari riskerar över 23 miljoner kronor brinna inne – då Skatteverket inte fått tag på personerna under tio år.

– De har rätt att få en utbetalningsavi, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Fick du skatteåterbäring i Sverige för tio år sedan? Har du inte hämtat ut pengarna? Då börjar det bli bråttom nu.

Enligt den så kallade tioårsregeln brinner pengarna inne vid månadsskiftet januari/februari. Då går pengarna i stället till statskassan. Och det är mycket pengar det handlar om. Totalt kan staten just nu räkna med ett tillskott på 23 539 354 kronor – om inte de som har rätt till pengarna hör av sig.

– Det största beloppet jag såg i år var 350 000-400 000 kronor som en privatperson som bor utomlands har rätt till, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Uppmaningen: Kolla ditt skattekonto

Vilka personer det är kan Skatteverket inte lämna ut på grund av sekretess. I stället måste personerna själva ta kontakt med Skatteverket för att kontrollera det.

Så någonstans finns det någon som kan få en försenad julklapp på 350 000 kronor från Skatteverket?

– Ja, det bästa rådet man kan ge är att, om du inte har skattat i Sverige på många år, gå in med hjälp av din e-legitimation till ditt skattekonto och kontrollera om det finns några pengar, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Om det inte finns möjlighet att använda e-tjänsten så uppmanas du ta kontakt med Skatteverket över brev, e-post eller telefon.

Tusentals personer

Totalt rör det sig om 34 587 privatpersoner och företag som ser ut att gå miste om sina pengar.

Det kan handla om företag som exempelvis har gått i konkurs – och där konkursförvaltaren missat skatteåterbäringen. Men det kan också handla om dödsbon där anhöriga inte insett att det finns skatteåterbäring att hämta ut. Och varje år är det också ett antal privatpersoner som har flyttat utomlands och därför inte gått att få tag på.

Skatteverket är inte skyldiga att aktivt leta upp de personer som har rätt till skatteåterbäring. Därför skickar de enbart ut ett brev till den senast kända adressen. Det gör de var 18:e månad tills dess att tioårsperioden har tagit slut. Om breven når fram till sina mottagare eller inte är det ingen som kontrollerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.