Christer Ågren, vice vd Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO. Foto: SVT

TV: Bråket bakom sprickan i jobbpakten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens prestigeprojekt – jobbpakten – som skulle få unga i arbete, ser ut att spricka. Nu bråkar LO och Svenskt Näringsliv om vems fel det egentligen är.

Pakten, som regeringen, LO och Svenskt Näringsliv förhandlat om sedan i somras skulle skapa uppemot 30.000 jobb för unga.

Men efter ett samtal från Svenskt Näringsliv i morse hävdar LO att pakten spruckit.

”Svenskt Näringsliv har bestämt sig”

–Det var tydligt att Svenskt Näringsliv bestämt sig för att tacka nej. Jag beklagar det mycket djupt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.

Svenskt Näringsliv å sin sida, skyller på LO:s alla krav.

–Det som hänt är att LO, oväntat för oss, har gått ut och sagt att man inte längre vill gå vidare med jobbpakten, säger Christer Ågren, vice vd vid Svenskt Näringsliv, till SVT Nyheter.

”LO-förbund vill ha extrabetalt”

Enligt LO är det oenighet kring två lagförslag som skapat sprickan med näringslivet. Det handlar bland annat om provanställningar för lärlingar, som LO motsätter sig.

–Regeringen har sagt ja till att vi skulle kunna ta med oss lagförändringarna till förhandlingarna mellan oss och Svenskt Näringsliv i det som kallas för huvudavtalsförhandlingar. Det sa LO:s styrelse ja till förra fredagen, då trodde jag: Nu är jobbpakten i hamn, säger Thorwaldsson.

Men Christer Ågren har en annan syn på vad som hänt.

–Det är inte okej att komma och begära en massa andra grejer. I grunden handlar det om att ett antal LO-förbund inte vill göra upp med regeringen om man inte får extrabetalt. Då spelar man med ungdomarna och det är inte okej, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbpakten

Mer i ämnet