Foto: TT

TV4 avslutar allt samarbete med Martin Timell

Publicerad

TV4 avslutar sitt samarbete med Martin Timell, med anledning av de senaste tidens uppgifter som framkommit.

I kölvattnet av skandalen kring TV4-profilen Martin Timell, där han anklagats för att bland annat ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och uttryckt homofobiska och rasistiska kommentarer, höll TV4:s ledning under måndagen ett extrainkallat personalmöte. Där beslutades att bolaget bryter allt samarbete med programledaren.

Något som skulle skett för längesedan, menar TV4:s högste chef.

– Det var fel bedömning att inte reagera 2016, säger TV4:s VD Casten Almqvist som då var med och beslutade att gå vidare med produktionen trots att det framkommit signaler om att det förekom en dålig arbetsmiljö på redaktionen och anklagelser kring sexuella trakasserier.

Samtal med Timell hölls och ledningen kom fram till att programledaren fick fortsätta mot förutsättningar att han skulle bättra sig.

Hur har du kunnat missa det här?

– Det viktigaste för mig som ledare är att titta framåt så att det inte kan hända igen, säger Casten Almqvist och säger samtidigt att han inte anser sig ha blundat för situationen, trots att han kände till omständigheterna.

– I detta fall fick jag en sammanställning om hur man såg på situationen och de exempel på kraftfulla åtgärder man satte in för att han skulle sluta. Jag sa ja till detta, och de rekommendationerna var fel. Att jämföra det med att blunda är inte samma sak, säger Casten Almqvist till TV4 Nyheterna.

”Unket undantag”

Casten Almqvist menar att det som skett är ett ”unket undantag”, och att ledningen nu vidtagit åtgärder för att undvika att likanade situationer uppstår framgent.

– Därför har jag tillsatt en oberoende utredning för att se över att detta inte kan hända igen. Jag är trygg med förmågan att använda ett misslyckande till att bli en bättre ledare, säger Casten Almqvist till TV4 Nyheterna.

Ingen polisanmälan

TV4 har valt att inte polisanmäla händelsen, med anledningen av att detta ligger långt bakåt i tiden och att kvinnan i fråga som utsattes för de sexuella närmandena själv inte velat träda fram och anmäla. Men också för att händelserna inte rört TV4-personal, utan anställda på det produktionsbolag som anlitats.

Martin Timell har sedan dessa uppgifter framkommit varit avstängd från sin tjänst och programmet ”Äntligen hemma” har lyfts ur tablån, samtidigt som produktionen av programmet stoppas.

SVT Nyheter har sökt Martin Timell och Casten Almqvist för en kommentar kring TV4:s beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet