Foto: TT

TV4-profil tas ur tjänst efter anklagelser om sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Meter har inlett en internutredning efter rapporterna om att en TV4-profil anklagats för sexuella övergrepp. Nu tas programledaren ur tjänst.
”De nya uppgifter som nått oss är allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för” skriver TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg i ett pressmeddelande.

Under de senaste dagarna har flera män i mediebranschen anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier i sociala medier under kampanjen #Metoo. En av anklagelserna riktas mot en TV4-profil som arbetar för en av Meters produktioner.

Produktionsbolaget har inlett en internutredning efter rapporterna, det bekräftar bolaget för SVT Nyheter.

”Måste gå till botten med de här anklagelserna”

– Den redaktionen har haft problem i flera år så vi har haft våra ögon på den under en lång tid, säger Nicke Johansson, presskontakt på Meter.

Nu tas den utpekade profilen ur tjänst.

– De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida, säger Åsa Sjöberg.

Krismöte

Produktionsbolaget Meter har haft ett krismöte och informerat sina anställda om att en internutredning pågår. Under utredningen har det framkommit att en praktikant ska ha blivit utsatt av tv-profilen, enligt Meters Nicke Johansson.

– Vi har blivit kontaktade av olika personer men vi har också hört av oss till människor som skrivit saker på sociala medier. En före detta praktikant har berättat att hon blivit utsatt.

Samtidigt berättar Nicke Johansson att man länge har arbetat för att förbättra miljön på den aktuella redaktionen.

– Vi har haft redaktionella problem där länge och arbetar för att få redaktionen på fötter tillsammans med TV4. Bland annat har vi tagit hjälp utifrån med psykologstöd.

SVT har sökt TV4-profilen utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet