De deltog i upploppen: ”Frustrerad att lagen står på Paludans sida”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen pågick våldsamma upplopp i landet med anledning av att Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan manifesterade och brände koranen i flera städer. Två män som var del av den folkmassa som attackerade polisen i Linköping ger nu sin bild av situationen till SVT.

– Jag känner mig frustrerad att lagen står på hans sida, säger en av männen, som håller sig anonyma.

Över 100 poliser och även flera civila skadades under upploppen den gånga helgen i Stockholm, Örebro, Landskrona, Malmö, Linköping och Norrköping. Att Rasmus Paludan aldrig dök upp i de två sistnämnda städerna stoppade inte folkmassor från att attackera polisstyrkor och civila som kom emellan. Det är polisens eget fel menar två män som deltog i söndagens upplopp i Linköping.

– Polisen dök upp med fem-sex bilar och det är klart att folk blir provocerade och tänker ”om han (Rasmus) inte kommer, varför är de (polisen) här”, säger en av dem.

De båda menar att de inte kastade sten själva, men fördömer inte heller de andra deltagarnas handlingar.

Männen trycker på att om människor verkligen vill göra upplopp kommer inget att stoppa dem, inte ens dragna vapen. På frågan om det inte är till Paludans fördel, svarar de:

– Han får ju det han vill. Han vill få oss invandrare att se dåliga ut. Men i slutändan så fick han inte bränna koranen i vår stad.

Måste man inte respektera yttrandefriheten?

– Då får killen ta konsekvenser också, om det händer något, säger den ena mannen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.