Två av tre barn träffar vänner på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla barn i åldern 10-18 år har egen dator. Den används flitigt: Vartannat barn mejlar, chattar eller surfar minst en timme om dagen. Två av tre barn träffar kompisar på nätet varje vecka, enligt SCB:s undersökning.

I dag presenterar SCB årets undersökning av barns levnadsförhållanden. Över 1.000 barn i åldern 10-18 år har intervjuats om hur de mår, hur de har det hemma och i skolan och om relationen till andra barn och till vuxna.

Av undersökningen framgår att datorn får mer tid ju äldre barnen blir – bland de äldsta barnen surfar tre av tio minst tre timmar varje dag.

Det är inte helt ovanligt att barnen varit med om obehagligheter på internet: 9 procent av flickorna och 2 procent av pojkarna uppger att något skrivit något till dem eller spridit rykten om dem som gjort dem ledsna eller arga.

Att internet blivit en kanal för att umgås innebär inte att barn och ungdomar inte träffas också hemma hos varandra. Mer än åtta av tio är hemma hos kompisar minst en gång i veckan, och tre fjärdedelar träffar kompisar på något annat ställe minst en gång i veckan. Sex av tio idrottar minst en dag i veckan, och träffar då också sannolikt kompisar.

Många glada

Slående är hur många som instämmer i ”jag är nästan alltid på gott humör”: 97 procent av flickorna och 98 procent av pojkarna. Nästan lika många instämmer i att de orkar göra mycket och att de för det mesta är nöjda med sig själva och sitt utseende.

Men när barnen och ungdomarna svarat på frågor om psykosomatiska besvär blir bilden mer splittrad. Hälften av flickorna känner stress minst en gång i veckan, 36 procent av flickorna har återkommande insomningsproblem och nästan lika hög andel har huvudvärk minst en gång i veckan. För pojkarna är besvären inte lika vanliga.

Arbetsmiljön i skolan kan knappast få godkänt. 54 procent av flickorna och 59 procent av pojkarna instämmer i att det brukar vara lugnt i klassrummet på lektionerna. Omkring en fjärdedel uppger att det finns någon i klassen som är mobbad. Mer än var tionde svarar att det finns lärare som behandlar dem illa eller orättvist.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.