Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Wallhed Finn är alkoholforskare vid Karolinska institutet och tipsar hur du kan tänka om du vill försöka dra ner på din alkoholkonsumtion i sommar. Foto: TT/SVT

Två av tre småbarnsföräldrar uppger att de dricker oftare på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Runt 70 procent av föräldrar med barn yngre än fem uppger att de oftare dricker alkohol under sommarmånaderna, visar en ny Novusundersökning.

– Vi vet att små barn kan känna sig oroliga och tycker det är obehagligt när vuxna dricker, säger Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

Ledighet och mer tid i vänners sällskap kan vara två av skälen till att alkoholkonsumtionen ökar under sommaren, enligt Sara Wallhed Finn.

– Många dricker i sociala sammanhang och vi brukar umgås mer med andra under sommaren, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Mer alkohol vid fler tillfällen

De som svarat på enkäten uppgav att de både dricker oftare (56 procent) och mer (55 procent), visar undersökningen som beställts av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

– Det är kanske också så att man inte har samma press att gå upp tidigt på morgonen dagen efter. Så man kanske kan ta sovmorgon och inte riktigt behöva ta effekten av alkoholen, säger Sara Wallhed Finn.

”Ökad risk för olyckor”

Den grupp som ökar sin konsumtion mest är småbarnsföräldrar: 70 procent av de med barn som är yngre än fem år uppger att de dricker oftare.

Förutom att barn kan känna sig illa till mods och otrygga när vuxna dricker alkohol utsätter föräldrarna sig själva för fara.

– Dricker man mer än fyra glas vid ett och samma tillfälle ger det en ökad risk för olyckor, som exempelvis att man bryter benet.

Att dricka mycket över tid, alltså att man har en hög veckokonsumtion, ger en ökad risk för hälsan, säger Sara Wallhed Finn:

– Och där vet vi att alkohol orsakar ett 60-tal olika sjukdomar och många av våra vanligaste folksjukdomar.

Hör alkoholforskarens tips för att få koll på sommardrickandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.