Två nya karriärsteg för lärare

Publicerad

Två nya karriärsteg införs för lärare – förstelärare och lektor. Staten anslår upp till 800 miljoner om året i statsbidrag till huvudmän som anställer dessa kvalificerade lärare, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ungefär 10 000 lärare ska på så vis kunna göra karriär inom sitt yrke. Reformen gäller grundskolan, gymnasiet och motsvarade skolformer.

Statsbidrag betalas ut med högst 85 000 kronor per år för förstelärare och högst 170 000 kronor per år för en lektor.

Det statsbidrag som regeringen nu är beredd att betala ut räcker till högst 5 000 kronor mer i månaden för en förstelärare och till max 10 000 kronor mer för en lektor, förutsatt att de jobbar heltid. Pengarna får bara användas till lön och sociala avgifter.

Kunna coacha

”Yrkesskickliga lärare ska kunna bli förstelärare som i allt väsentligt ska fortsätta undervisa, men också kunna coacha kollegor, arbeta med att förbättra undervisning, vara huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande”, skriver regeringen.

Lektorer måste ha lägst licentiatexamen i ett ämne och ska utöver undervisning bland annat kunna bedriva forskning som gynnar undervisningen.

Ha koll på pengarna

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) ska lägga fram ett lagförslag till våren, så att de nya karriärstegen kan införas i juli 2013, lagom till nästa läsår.

Pengarna tillförs etappvis för att vara i full kraft från 2016.

Jan Björklund tycker att det är naturligt att staten bidrar med pengar när den inför nya karriärsteg. Men han kommer att ha koll på att pengarna verkligen går till lönelyft för lärare i den nya karriärstegen.

-De får bara användas till detta. De är öronmärkta och kommuner som vill använda pengarna till annat kommer inte att få dem, säger Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer