Listeriabakterien finns bland annat i smörgåspålägg och ostar. Foto: TT

Två stora listeriautbrott i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En äldre befolkning och deras ändrade matvanor tros ligga bakom en drygt 100-procentig ökning av insjuknade personer i listeria i Sverige i år. Myndigheterna gör nu allt för att spåra smittkällorna till två listeriautbrott.

Efter att tolv personer dött i ett listeriautbrott orsakade av rullsylta i Danmark tidigare i somras har också Sverige drabbats av två parallella listeriautbrott. Fram till i mitten av augusti har 94 personer insjuknat jämfört med 46 samma period förra året. Men smittokällorna är svåra att komma åt.

– Man har försökt leta hemma hos de här personernas kylskåp för att hitta de här bakterierna men ingen av de här vägarna har fungerat hittills, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bakterierna växer ofta  i livsmedel med långa hållbarhetstider som rökt- och gravad lax, smörgåspålägg och dessertostar. 

– Befolkningen har ändrat sin konsumtion, framförallt bland de äldre. De äter de här typen av livsmedel vilket gör att det blir fler fall, säger Anders Tegnell.

Riskgrupper extra utsatta

Personer med nedsatt immunförsvar, de med allvarliga sjukdomar och äldre riskerar svårare besvär, exempelvis blodförgiftning.

– Dels blir vår befolkning äldre och många av dem lever längre med dåligt immunsystem vilket gör att fler kan drabbas av listeriabakterierna , säger Anders Tegnell.

Även gravida löper hög risk, hittills i år har fem kvinnor drabbats av missfall, mot en i vanliga fall.  Dödligheten bland sjuka och äldre som drabbas är också hög.

– Vi kan se över tid att 20 procent av de som drabbas av bakterierna i den här gruppen också avlider, säger Anders Tegnell.

Fakta/Listeria

  • Listeriabakterien är vanligt förekommande i vår omgivning och överförs mellan djur och människa.
  • Den vanligaste sjukdomsbilden är blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.
  • En listeriainfektion hos en gravid kvinna kan leda till för tidig födsel, fosterdöd eller svår sjukdom (blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation) hos det nyfödda barnet.
  • Listeriainfektion behandlas med antibiotika.
  • Gravida, äldre, personer med nedsatt immunförsvar och alkoholmissbrukare drabbas hårdast av infektionen.
  • Något vaccin mot listeriainfektion finns inte. En god livsmedelshygien minskar risken för listeriainfektion. Det är viktigt att risklivsmedel för listeriainfektion förvaras vid rätt temperatur och att utgångsdatum inte överskrids.
  • Gravida kvinnor uppmanas att bara äta produkter av gravad och rökt fisk och sushi om de är nygjorda eller nyförpackade, undvika ostar gjorda på opastöriserad mjölk och även vissa dessertostar gjord på pastöriserad mjölk. Man bör även undvika skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.