Tvångsvård inte längre bakom lås och bom

Publicerad

Den nya behandlingsmetoden MTFC är ett alternativ till tvångsvård för unga som hamnat snett. En ny studie visar att behandlingen är effektiv för att ge ungdomarna en ny chans i livet.

46 barn mellan 12-17 år lottades till vanlig institutionsvård eller den nya behandlingsmetoden MTFC, Multidimensional Treatment Foster Care.

Åtta flickor och elva pojkar fick alltså slumpmässigt MTFC-vård medan resten fick traditionell behandlingshemsvård.

”Bra för målgruppen”

Tre år efter att programmen avslutats kunde forskarna konstatera att MTFC-ungdomarna klarat sig betydligt bättre än de som inte fått vara med i programmet.

Martin Bergström, lektor på Socialhögskolan vid Lunds universitet har tillsammans med Statens Institutionsstytrelse, SiS, har lett studien:

– Jag säger inte att alla borde få den här behandlingen. Men den här studien tyder på att det finns behandlingar som är bättre än andra. MTFC verkar vara en bra behandling för den här målgruppen. Så det kan vara den här typen av behandling vi ska möta de här ungdomarna med, säger Martin Bergström som just nu leder en ännu större studie på MTFC-ungdomar.

Tusentals får inte behandling

Lotta Höjman är psykolog på Statens institutionsstyrelse, SiS. Hon har stor erfarenhet av MTFC som samordnare och har också arbetat med studien. Höjman menar att det är extra viktigt att SiS även väljer alternativa behandlingsformer och inte bara går i invanda institutionsspår.

Och hon poängterar att ungdomarna är dömda till tvångsvård och inte kan välja vårdform själv. Hon är övertygad om att fler ungdomar än i dag skulle vara hjälpta av MTFC.

– Inom SiS målgrupp med ungdomar med väldigt allvarlig problematik så kanske ett par hundra skulle kunna ha nytta av MTFC-metoden. Sen är det ju en väldigt stor grupp av omhändertagna som har beteendeproblem men kanske inte är så allvarliga som inom SiS. Och en stor del av dem skulle ha hjälp av familjehemsvård av den typ som är MTFC. Så då handlar det säkert om tusentals, säger Lotta Höjman bestämt.

  • 0 procent av MTFC-gruppen hade begått våldsbrott tre år efter avslutad behandling jämfört med 41 procent i den andra gruppen.
  • 15 procent av MTFC-ungdomarna hade fortsatt i kriminalitet jämfört med 41 procent i den andra gruppen.
  • 26 procent av MTFC-ungdomarna hade använt droger jämfört med 44 procent i den andra gruppen.
  • 26 procent av MTFC-ungdomarna hade låsts in jämfört med  44 procent den andra gruppen.
  • Källa: Statens Institutionsstytrelse och Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer