Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet med Kristersson och Alice Petréns analys: ”Vill vara lite modern och lite edgy”. Se även Macrons svar på den uppmärksammade videon. Foto: SVT/Instagram

”Tveksamt” om humorn i klippet går hem hos fransmännen

Uppdaterad
Publicerad

Det är tveksamt om ironin i Ulf Kristerssons uppmärksammade video på Instagram går hem hos Emmanuel Macron, menar journalisten Alice Petrén.

– Man ställer sig frågan varför och hur, men visst, vi kommunicerar på, säger journalisten om den franska presidentens svar.

Frankrikes president Emmanuel Macron är i Sverige för ett två dagar långt besök. Inför statsbesöket passade statsminister Ulf Kristersson på att skicka en hälsning till presidenten med tips för en lyckad visit.

I klippet, som lagts ut på statsministerns Instagram, berättar Kristersson – på både svenska och engelska – bland annat om hur man ska bete sig när man köar, vad som sker om man klagar på vädret och vikten av en fikapaus i Sverige.

– Det sänds ut ganska seriöst från en svensk statsminister. Det är väl dubbelt. Man vill kommunicera, vara modern och lite edgy... Ja, det kanske är ironi, säger Alice Petrén, journalist, författare och tidigare utrikeskorrespondent i Paris för Sveriges Radio.

Inlägget har mötts av flera hånfulla kommentarer om att det är pinsamt och opassande.

Se klippet – och Macrons svar – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.