Tvingades betala 700 kronor för guldvärdering

Uppdaterad
Publicerad

En av de största aktörerna bland guldhandlarna på nätet får hård kritik från konsumenter i SVT:s stora guldgranskning.

-Lurendrejeri, säger Barbara Nordberg som är mycket kritisk mot att bolaget tar ut en värderingsavgift för varje gram guld de köper.

Företaget Guldbrev är en av de största aktörerna på marknaden för guldhandlare.

-Vi har över hundra tusen kunder, varav de flesta kommit de senaste sex månaderna, berättar Guldbrevs vd Bengt Häger.

SVT granskar guldhandeln

Bolaget erbjuder ofta höga guldpriser, men många har reagerat på att det är kampanjpriser som bara gäller om man skickar tillbaka guldet snabbt. Annars får man ett ordinariepris som är betydligt lägre.

Dessutom tar Guldbrev ut en värderingsavgift på 29 kronor per gram. Avgiften tas ut på allt guld utom det finaste, och uppgår som minimum till 75 kronor.

Barbara Nordberg skickade in ett armband till Guldbrev, som annonserade ett mycket högre gram-pris än hennes lokala guldhandlare. Men värderingsavgiften sänkte priset från drygt 6.000 till drygt 5.300 – en avräkning på 700 kronor:

-Jag tycker det är lurendrejeri. Jag tjänade till slut 19 kronor på att skicka in guldet jämfört med min lokala guldhandlare, säger Barbara Nordberg.

Om priset är 200 och avgiften 29, varför skriver ni då inte att priset är 171 kronor?

-Vi vill skilja på priset och kostnaden för värderingen, förklarar Bengt Häger för SVT.

Delta gärna själv i SVT:s kartläggning av de nya guldhandlarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar guldhandeln

Mer i ämnet