Twitter hotar inte traditionella medier

Uppdaterad
Publicerad

Nej, sociala medier verkar inte hota redaktionernas roll som nyhetsförmedlare. Enligt en ny undersökning tyder inget på att de tar över nyhetsfunktionen i takt med att tidningarnas betalväggar blir fler.

– Undersökningen visar att sociala medier inte tar över nyhetsrapporteringen på nätet, de kan dock i ännu större grad fungera som komplement och sprida eller dela information från de traditionella medierna, säger Ingela Wadbring, professor i medieutveckling vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

1.700 personer mellan 16-85 år har tillfrågats om sina medievanor i undersökningen som presenterades i samband med SOM-institutets heldag i Göteborg på torsdagen.

Medier

”Folk mindre intresserade när det kostar”

Konsumtionen av de flesta medier är stabil utom för landets papperstidningar vars upplagor rasar. Att lägga allt mer av sitt webbmaterial inom ramen för olika betaltjänster verkar dock inte vara någon framkomlig väg för att råda bot på krisen inom branschen.

– Tittar vi på Aftonbladet till exempel så betalar omkring 125.000 personer för deras plustjänst, det är förvånansvärt få med tanke på att nästan två miljoner dagligdags besöker deras webbplats. När det börjar kosta pengar är folk inte lika intresserade, säger Ingela Wadbring.

Högutbildade delar oftare

Enligt undersökningen använder 80 procent av befolkningen regelbundet internet. Cirka 20 procent läser morgontidningar online.

33 procent har någon gång delat en nyhet på sociala medier, medan 67 procent aldrig har gjort det. Medelåldern för de som brukar dela nyheter är 44 år, de har oftast högre utbildning och är mer politiskt intresserade än genomsnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet