Utdrag från Twitter där många protesterar mot att ett svenskt Anonymous-konto stängts av utan förklaring. Foto: Skärmdump

Twitter misstänks utöva politisk censur

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett Twitter-konto som sägs tillhöra hacktivister inom Anonymous-rörelsen stängts ner av Twitter ökar spekulationerna på nätet om att Twitter utövar politisk censur.

Även det uppföljande kontot, som registrerades direkt efter att Anonymous-kontot stängts av, har stängts av.

Att få tag på Twitter per telefon är svårt, men representanter för Twitter har återkommit till SVT per mejl under måndagen på en fråga kring dessa avstängda konton – men man svarar bara att man inte kommenterar avstängda konton överhuvudtaget.

På sajten Pastebin har någon som utger sig för att tala för Anonymous publicerat ett krav riktat mot Twitter. Man vill att bolaget svarar på varför kontot har stängts av – och menar att det inte kan vara ett brott att rapportera saker som hänt.

Hade 18.000 följare

Länken till inlägget har spridits på många sociala medier-inlägg under de senaste dagarna. I inlägget uppmanas man kontakta Twitters vd och uppmana honom till att öppna upp kontot igen, med taggen #UnsuspendAoS. Kontot hade cirka 18.000 följare.

Vi får dock tag på en av Twitters representanter i Storbritannien per telefon men hon vill inte svara på frågan om Twitter utövar politisk censur, men referererar till ett känt fall i Tyskland där ett neonazistiskt konto stängdes av efter påtryckningar från polismyndigheten.

-Vi övervakar inte innehållet i Twitter, säger Helen Prowser på Twitter till SVT. Så det måste förekomma en anmälan för att ett konto ska stängas av, men jag kan inte kommentera varför just det här kontot har stängts av.

Varför kan du inte kommentera ett enskilt konto?

-På grund av integritetsaspekten.

Är det det enda skälet till att ni inte vill kommentera enskilda konton?

-Ja.

Ni borde kommentera enskilda konton för att undvika spekulation om politisk censur.

-Då får vi vara överens om att inte vara överens.

Så ni utövar inte politisk censur?

-Det är ett för brett begrepp för att jag ska kunna kommentera det.

Men det är inte ett särskilt brett begrepp, kan det exempelvis handla om amerikansk politik och att man inte vill att Anonymous-rörelsen ska sprida obekväma budskap?

-Det kan jag inte kommentera, men jag kan referera dig till vad som hände i Tyskland där man stängde av ett neonazistiskt konto. Vi kan stänga av konton med olagligt innehåll.

Men budskapen från det svenska Anonymous-kontot innehöll inte olagligt innehåll, det var ju mer av ett nyhetsflöde?

-Jag kan inte kommentera enskilda konton.

I ett uppföljande mejl från Twitter skriver representanten Helen Prowser så här:

”Hi Nanok,
Thanks for your email. We don't have an on the record comment on this as we do not comment on individual accounts.
However on background, as you will have seen from the link I sent you yesterday there are many reasons why an account can be suspended.
We don't comment on individual accounts for privacy reasons, but please feel free to reach out directly to the person who administers the accounts in question and enquire as to whether they'd like to discuss the details of the suspension with you. The following links may be useful:
https://support.twitter.com/articles/15790-my-account-is-suspendedhttps://support.twitter.com/articles/18311-the-twitter-rules
Also I think you may find the following article on our support page useful background reading: https://support.twitter.com/articles/20169222-country-withheld-content.

Many thanks
Helen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer