Företagen måste få kostnaderna täckta, annars finns en risk för en djup lågkonjunktur, enligt flera av landets ekonomiprofessorer. Foto: SVT

Ekonomiprofessorerna: ”Ös på med mer pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu mer statliga pengar behövs för att klara ekonomin i coronakrisen. Det är många av landets tunga ekonomiprofessorer överens om, även efter regeringens besked i dag om ökade permitteringsstöd.

– Regeringen behöver ge 100 miljarder kronor i månaden i stöd. Företagen måste få kostnaderna täckta, annars blir det konkurser och djup lågkonjunktur. Då blir kostnaderna ännu större, säger professor John Hassler, förre ordföranden i regeringens finanspolitiska råd.

Ekonomiprofessorer har gjort sig kända i decennier för att förespråka försiktighet. Men nu låter det tvärtom. Företagen ska hållas under armarna, till priset av försämrade statsfinanser.

– Jag känner nog ingen nationalekonom som har en annan uppfattning, säger John Hassler.

Så nu tycker ni allihop att man bara ska ösa ut pengar över företag och konsumenter?

– Ösa ut, ja det kan man säga, säger John Hassler.

Viktigast att undvika konkurser

– Man ska betrakta coronakrisen som en naturkatastrof och ersätta företagen efter det, säger Finanspolitiska rådets nuvarande ordförande professor Harry Flam.

Harry Flam anser också att det absolut viktigaste är att undvika konkurser, även till priset av att företag får skattepengar i onödan.

– Det är oundvikligt. Det skulle vara värre om det blir företag som inte räddas.

I övrigt vill han inte bedöma regeringens åtgärder nu utan i rådets rapport i maj.

Behövs även stöd för hyror

Professor Lars Calmfors, som var ordförande i Finanspolitiska rådet på alliansregeringens tid, tycker dagens besked om statligt permitteringsstöd på upp till 80 procent av lönekostnaden är bra, men att det behövs mer stöd till bland annat hyror.

– Man ska inte täcka 100 procent av företagens kostnader, men merparten , säger Lars Calmfors.

Hittills är regeringens ändringsbudgetar uppe i fem stycken. Om en halv miljon människor använder permitteringsstödet kostar det staten tio miljarder kronor extra med den generösare nivån. Totalt kan staten då lägga över 150 miljarder på coronastöd till företag, kommuner och enskilda i budgeten.  Ändå tycker Lars Calmfors att det gått för långsamt.

– Det är förståeligt att man vill vara försiktig med statsfinanserna, men nu kan det straffa sig. Om företag slås ut blir det dyrare längre fram, säger Lars Calmfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.