Enligt tyska medieuppgifter har den svenska utredningen av sabotaget mot Nord Stream lagts ned. Foto: TT arkiv

Tyska medier: Svenska Nord Stream-utredningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska förundersökningen om undervattenssabotaget av gasledningen Nord Stream hösten 2022 kommer läggas ner, enligt uppgifter i tyska medier.

Enligt källor till medierna Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Zeit kommer beslut om nedläggning ske inom kort. Något som Expressen var först med att rapportera om.

Åklagarmyndigheten meddelade tidigare under tisdagen att den ansvarige åklagaren, Mats Ljungqvist, siktar på att meddela ett beslut i utredningen under onsdagen.

Tyska utredningen fortsätter

En nedläggning av den svenska utredningen uppges inte påverka den tyska utredningen som fortsätter som tidigare.

Enligt tidningen Zeit Online är det möjligt att den tyska utredningen skulle kunna dra nytta av nedläggningen då svenska bevis kan komma att skickas till Tyskland.

Tyska utredare är särskilt intresserade av delar från de förstörda gasledningarna som svensk militär bärgat efter sabotaget.

Medvetna sprängningar

Det var i slutet på september 2022 som fyra läckor upptäcktes på Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten.

Svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades. Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om attacker och två månader senare bekräftade Mats Ljungqvist att ledningarna utsatts för medvetna sprängningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.