Tyskland vann Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland vann finalen i årets Eurovision Song Contest i Oslo. Vinnande bidraget ”Satellite” framfördes av 19-åriga Lena Meyer-Landrut.

Lena Meyer-Landrut var publikens favorit och det tyska bidraget vann överlägset före tvåan Turkiet och trean Rumänien. Danmark kom fyra och Azerbajdzan på femte plats.

Det är första gången sedan 1982 som Tyskland vinner tävlingen. Då vann artisten Nicole med sången ”Ein bisschen Frieden”. Tyskland är det land som deltagit flest gånger i tävlingen.

-Det här är det bästa som kunde hända tävlingen. En cool popstjärna med en modern låt som kommer att bli en hit över hela Europa, sade svenska delegationschefen Christer Björkman.

120 miljoner tittare över hela världen följde sändningen från Oslo.

Sändningen löpte felfritt förutom att en person ur publiken sprang upp på scenen när Spanien framförde sitt bidrag som fick framföras igen eftersom artisterna störts.

Under kvällen avslöjades också att det svenska bidraget kom elva i semi- finalen i torsdags, bara fem poäng efter bidraget som placerade sig på plats tio och som gick till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.