Ubåten i Hårsfjärden var skolskepp

Uppdaterad
Publicerad

Det inspelade ljudet av en påstådd sovjetisk ubåt i Hårsfjärden hösten 1982 kom i själva verket från ett skolskepp som passerade genom Danziger Gatt i Stockholms södra skärgård.

Det tror Totalförsvarets forsknings- institut sedan skepparen på skol- skeppet Amalia av en slump fått höra det inspelade ljudet som inte kunnat förklaras, skriver TT.

När forskarna i april i år spelade in ljudet från Amalia stämde det väl överens med inspelningen från 1982.

Försvaret och den svenska regeringen var 1982 övertygade om att det var en rysk ubåt som kränkte svenskt territorialvatten. Året innan hade den berömda U137 grundstött i Karlskrona.

Ubåtskommissionen

En av medlemmarna i ubåtskommissionen som tillsattes hösten 1982 var nuvarande utrikesminister Carl Bildt, då enskild riksdagsman. Ett par dagar efter att rapporten presenterats åkte Bildt till Washington och diskuterade ubåtar och säkerhetspolitik med amerikanska säkerhetsexperter.

Carl Bildt har senare vid upprepade tillfällen hävdat att Sovjetunionen, och senare Ryssland kränkt svenska vatten, även Hårsfjärden. Han vill inte kommentera FOI:s rapport.

”Det är ju min båt!”

Av en slump fick skepparen på Amalia, Ulf Busch, höra det inspelade ljudet som inte har kunnat förklaras.

-Då sade jag spontant: ”Det är ju min båt!” och sedan berättade jag det för det här militära folket, säger han till TT.

Busch minns inte själv att Amalia åkt förbi just den platsen den 12 oktober 1982.

-Men eftersom det handlar om professionell sjöfart finns det en skeppsjournal. Där stod det att vi kört just de klockslagen genom Danziger Gatt och det stämmer med deras inspelade tid.

Ubåtsjakten i Hårsfjärden

• I oktober 1982 inleddes en intensiv ubåtsjakt i Hårsfjärden i Stockholms södra skärgård.

• Samma höst tillsattes en särskild ubåtskommission, som april 1983 kom till slutsatsen att till att sovjetiska moderubåtar, samt små dittills okända miniubåtar, gjort intrång i svenska vatten.

• Den dåvarande svenska regeringen kallade hem ambassadören i Moskva och lämnade med stöd av den borgerliga oppositionen in en ovanligt kraftfull protestnot till regeringen i Sovjetunionen.

• Den sovjetiska regeringen protesterade i sin tur och avvisade alla påståenden om kränkningar av svenskt vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.