Gränskontroll mot Sverige pågår sedan en tid tillbaka i Norge. Nu avråder UD från onödiga resor till landet. Foto: NTB

UD avråder från resor till Norge

Publicerad

På söndagseftermiddagen återinförde UD sin avrådan från ”icke nödvändiga resor” till Norge. Beslutet kommer gälla tills vidare.

UD:s avrådan från ”icke nödvändiga resor” till Norge följde strax efter att Folkhälsomyndigheten under lördagen presenterat nya rekommendationer om testning och karantän för resande från Norge. Detta till följd av ett konstaterat utbrott av den mer smittsamma och muterade virusvarianten B117 i Osloområdet. Viruset, som är en muterad variant av Covid-19, hittades ursprungligen i Storbrittaninen och har redan spritt sig till en rad olika länder.

Inrikesministern höll pressträff

I samband med att inrikesminister Mikael Damberg(S) presenterade UD:s reseavrådan meddelades även beslutet att man inför inreseförbud från Norge. Enligt inrikesministern kommer UD:s reseavrådan som en följd av den osäkerhet som nu råder i Norge.

– Det är mycket mer osäkert att veta som svensk medborgare om man reser till Norge vad som kommer hända där. Blir jag satt i karantän, kommer jag kunna resa tillbaka? Alla dessa osäkerheter gör att vi nu avråder från ”icke nödvändiga” resor till Norge, svarar Damberg(S) på pressträffen.

Hårda restriktioner i Norge

Som en följd av virusutbrottet införde den Norska regeringen under gårdagen mycket hårda restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. I Osloområdet stängdes all ”onödig” verksamhet, som butiker, gym och skolor för att stoppa smittspridningen.

Redan innan avrådan så har det varit svårt för svenskar att resa till grannlandet på grund av de testkrav och karantänsregler som införts av Norge sedan tidigare.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, säger till TT att 55 svenska B117-fall har upptäckts efter provtagning fritt ute i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer