Utrikesdepartementet har på utrikesminister Ann Lindes direktiv kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Henrik Montgomery/TT

UD kallade upp Kinas ambassadör efter sanktionerna

Publicerad

Utrikesdepartementet har kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou med anledning av de kinesiska sanktionerna som riktas mot EU och den svenska forskaren Björn Jerdén.

Utrikesminister Ann Linde (S) gav direktiv om detta, då hon befinner sig i Bryssel.

– På mitt uppdrag har kabinettssekreteraren (Robert Rydberg) kallat upp ambassadören till UD i dag för att helt enkelt uttrycka Sveriges starka missnöje med den kinesiska regeringens agerande, säger Linde till TT.

– Det är en väsentlig upptrappning och naturligtvis helt oacceptabelt.

Markerade om Xinjiang

EU:s sanktioner, vilka Kinas var ett svar på, lades med anledning av Kinas människorättsbrott i provinsen Xinjiang, där mängder av människor ur framför allt Kinas muslimska minoritetsgrupper har placerats i läger.

Kabinettssekreterare Rydberg uppges också ha understrukit ”Sveriges och EU:s starka engagemang för mänskliga rättigheter i Xinjiang”, enligt Linde.

Vad ambassadör Gui svarade vill utrikesministern inte gå in närmare på.

– Men jag kan säga så mycket som att de inte har klargjort några grunder för varför de har valt ut just de här personerna, säger hon.

”Lögner och desinformation”

Kina har riktat sina sanktioner mot EU-parlamentariker, EU-institutioner, forskare och ideella organisationer. Landets utrikesdepartement hänvisar till att de avsiktligen spridit ”lögner och desinformation” om landet.

Björn Jerdén forskar vid Utrikespolitiska institutet och leder dess nyinstiftade nationella kunskapscentrum om Kina. Sanktionerna innebär bland annat att han inte kommer att kunna besöka Kina. I en intervju med TT säger han att han överraskades av att Kina riktade sig mot honom personligen, men inte av landets metod.

– Vi har sett en utveckling där det blivit svårt att forska om Kina utan att stöta på kritik från den kinesiska staten, säger han till TT.

Den erfarne sinologen Torbjörn Lodén, professor emeritus vid Stockholms universitet, förvånades också av Kinas val av måltavla.

– Jag känner inte till att man riktat sanktioner mot enskilda forskare på det sättet, som svar på sanktioner från en stat eller EU. Många forskare är portförbjudna i Kina, men inte till följd av något sådant här, sade han till TT i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.