UI-forskare backar om Svenska Freds

Publicerad

Forskaren Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI), backar från formuleringar om Svenska Freds i en vetenskaplig artikel som blivit mycket omdebatterad.

Enligt artikeln, som Kragh skrev tillsammans med Sebastian Åsberg och som publicerades den 5 januari, har bland andra Svenska Freds spridit desinformation från Ryssland.

”Där finns som Svenska Freds korrekt påpekar en passage i vår artikel som lämnar öppet för en tolkning att vi kopplar samman Svenska Freds med ryska påverkansoperationer. Vi vill härmed förtydliga att en sådan tolkning inte under några omständigheter är någon vi ställer oss bakom”, skriver Martin Kragh på UI:s sajt.

Enligt artikeln har svenska medier och politiker spridit desinformation från Ryssland, men kritiken mot dess författare har varit hård. De anklagas bland annat för att blanda ihop debattörers åsikter med desinformation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer