Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inflationen tror Kateryna Blagodyr, på Help Ukraine Gothenburg, är en anledning till att donationer till organisationen minskar. Foto: Sverige möts/SVT

Ukrainska läkaren: ”Svårare att få ihop donationer just nu”

Publicerad

Bland svenskar är viljan att stödja Ukraina fortfarande hög. Men läkaren Kateryna Blagodyr, som leder en hjälporganisation för Ukraina, får färre donationer och tror att det exempelvis kan bero på inflationen.

– Jag tror att det beror på att människor har lite mindre i fickan nu än när kriget började, säger hon.

I över 20 år har Kateryna Blagodyr, från Ukraina, bott i Sverige. När kriget bröt ut i Ukraina sa hon upp sig från sitt jobb som kirurg på Hallands Sjukhus för att arbeta heltid med olika hjälpinsatser.

Hon driver nu organisationen Help Ukraine Gothenburg som främst inriktar sig på att förse Ukraina med sjukvårdsmaterial och räddningsfordon. Att hjälpa barn med exempelvis rehabilitering är också en viktig del. 

– Vi hör väldigt mycket om att Ukraina ska återuppbyggas. Men det är väldigt få som talar om återuppbyggnad av människoliv. Det är det mitt mission handlar om, säger hon.

Hjälpresor till Ukraina

Hon reser själv ner till Ukraina för att hjälpa till och ser då hur kriget påverkat befolkningen sedan den storskaliga ryska invasionen i februari 2022.

– Läget är mycket svårare idag. Jag som läkare ser mycket trauma, PTSD och barn som förlorat föräldrar, säger Kateryna Blagodyr.

Stödet för att ge bistånd till Ukraina är fortfarande högt bland svenskar. 93 procent av befolkningen är för att skicka vapen, vilket kan jämföras med EU-snittet som ligger på 62 procent, enligt den senaste Eurobarometern.

Se hela Sverige möts på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.