Ulf Kristersson (M) klargjorde i söndagens Agenda att Moderaterna inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Ulf Kristersson (M): Vi kommer inte att förhandla med SD

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade Ulf Kristersson (M) att han ställer upp som kandidat till Moderaternas partiledarpost. I SVT:s Agenda ger han nu besked om hur Moderaternas inställning till Sverigedemokraterna kommer att se ut under hans ledning.
– Vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson som hoppas få ta över partiledarposten i Moderaterna går tvärt emot sin föregångare Anna Kinberg Batra i en viktig fråga.

Under hans ledning skulle det inte bli något samarbete med Sverigedemokraterna. Kristersson upprepade budskapet i kvällens Agenda, men ville inte säga om han anser att partiet ska kallas rasistiskt.

– Jag tror att jag överlåter åt statsvetarna att skapa de exakta terminologiska begreppen för det. Jag tycker att de har uppenbara främlingsfientliga inslag, ibland i deras uttalanden, i deras historia definitivt, sa han och tillade:

– Jag vill inte peka finger mot alla de människor som har röstat på Sverigedemokraterna därför att Sverige hade en helt misslyckad migrationspolitik.

Ny partiledare i oktober

Anna Kinberg Batra meddelade i januari att Moderaterna var redo att förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Centerpartiets Annie Lööf svarade då att samarbeten i alliansen i riksdagsutskotten inte kan fortsätta om Moderaterna väljer att förhandla med SD i sakfrågor.

I augusti kom beskedet att Kinberg Batra lämnar sin partiledarpost. Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, sa tidigare i veckan att han ställer upp när det blir dags att välja en ny ledare. Kristersson backas av flera länsförbund i landet.

Den nya partiledaren väljs 1 oktober.

LÄS MER: Flera förbund vill se Ulf Kristersson som ny M-ledare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet