”Det här måste stoppas”, säger Ulf Kristersson (M) om välfärdsbrotten. Foto: TT

Moderaterna vill se hårdare tag mot välfärdsfusket

Publicerad

SVT:s granskning av bedrägerierna mot välfärden har väckt starka reaktioner – bland annat från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Vi kan inte låta kriminella nätverk använda välfärden som en bankomat, säger M-ledaren.

Varje år betalas miljarder kronor ut felaktigt från det svenska välfärdssystemet. I vår granskning har vi bland annat tittat närmare på fusket mot Pensionsmyndigheten – där en man fejkade sin egen död för att kunna lura till sig över en halv miljon kronor i efterlevandestöd.

SVT har fått hundratals tips de senaste dagarna och granskningen har även väckt politiska reaktioner.

– Det här måste stoppas. Vi kan inte låta kriminella nätverk använda välfärden som en bankomat. De som begår allvarliga brott, bidragsbrott, och är utländska medborgare ska lämna landet. De ska utvisas om det finns fängelsedomar, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

”Avvägning mellan integritet och kontroll”

Finns det risk att ökade kontroller och hårdare straff får en baksida, exempelvis att det blir svårare för dem som faktiskt är i behov av stöd att få det beviljat?

– Det är en ständig avvägning mellan integritet och kontroll. Risken att vi tappar tilltro till välfärdssystemet och i praktiken göder kriminella gäng är mycket värre än den kontroll man får finna sig i om man ansöker om samhällets stöd, säger Ulf Kristersson.

Även Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, lyfter fram skärpta kontroller som en viktig åtgärd för att motverka välfärdsbrottsligheten.

– Det här handlar om att täppa till alla de luckor som finns. Myndigheter behöver jobba mer samordnat, dela mer information och få de resurser och verktyg som behövs för att motverka fusk och kriminalitet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar välfärdsbedrägerier

Mer i ämnet