Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar starkt på den senaste tidens brottsvåg i Stockholm – i helgen skedde bland annat en skottlossning i Dalen i Gamla Enskede. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson: ”Den här helgen var bland det värsta vi sett”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gör vad de kan för att hindra det eskalerande våldet men det kommer krävas långtgående och tidskrävande åtgärder för att bli av med den gängrelaterat brottsligheten, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det här är vår tids inhemska terrorister, säger Ulf Kristersson (M) i SVT Morgonstudion. 

Den senaste veckornas våldsspiral har resulterat i ett 20-tal skjutningar och sprängningar, två med dödlig utgång. Värst drabbat är Stockholmsområdet där Polisen nu fattat beslut om temporär förstärkning.

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) har polisen kontroll i bemärkelsen att de vet vad som händer, men att det som händer är okontrollerbart.

– Den här helgen var bland det värsta vi har sett under mycket lång tid, säger Ulf Kristersson (M) i SVT Morgonstudion.

”Behöver mer verktyg”

2022 skedde över 60 dödsskjutningar i Sverige, uppklaringsprocenten låg på 20 procent. Polisen behöver fler verktyg för att klara upp brott kopplade till gängkriminalitet, menar Ulf Kristersson.

– Jag tvivlar inte ett ögonblick på att polisen gör precis allt de kan med de verktyg de har, säger Ulf Kristersson.

Regeringen och Sverigedemokraterna har gett i uppdrag att utreda möjligheten till visitationszoner och tillämpningen av anonyma vittnen som åtgärder för att stävja våldet. Kritik har riktats mot förslaget för att bland annat vara integritetskränkande.

– Jag tycker att vi har kommit så långt i den här utvecklingen att vi måste göra saker vi inte gjort tidigare, det här är vår tids inhemska terrorister, säger Ulf Kristersson (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre skjutningar och två explosioner under loppet på tre dagar. SVT sammanfattar våldsbrotten under mellandagarna. Foto: Pressfotograf/Swepix/Blåljusbilder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.