Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristersson:”Man kan tycka olika utan att anklaga varandra för att inte ha klimatpolitik.” Foto: SVT

Ulf Kristersson (M): ”Kärnkraften är bättre än kol och olja”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson och klimatministern Isabella Lövin (MP) möttes i tisdagens Aktuellt för att debattera svensk klimatpolitik. Se ett utdrag i klippet ovan.

Ulf Kristersson vill stoppa avvecklingen av den svenska kärnkraften, något som han menar riskerar att öka Sveriges utsläpp.

– Nu läggs ju kärnkraften ner. Ringhals 1 och 2 läggs bokstavligt talat ner. Det ökar utsläppen globalt med 800 miljoner ton, det motsvarar 8 miljoner resor till Spanien, säger han.

Men klimatminister Isabella Lövin tycker inte att Ulf Kristerssons argument håller.

– Nu skulle jag vilja säga att Ulf Kristersson är helt oseriös. Anledningen till att Ringhals 1 och 2 läggs ner handlar om de skärpta säkerhetskrav som finns på grund av olyckan i Fukushima. Där har Vattenfall på marknadsmässiga grunder beslutat att inte göra de miljardinvesteringarna, säger hon och fortsätter:

– Men du är tydligen beredd att göra miljardinvesteringar för att bromsa upp en marknadsmässig utbyggnad, som finns av vindkraften här och nu. Allt för att dölja att ni inte har en klimatpolitik.

– Man kan tycka olika utan att anklaga varandra för att inte ha en klimatpolitik. Jag tycker att kärnkraften är bättre än kol och olja. Ni tycker att det är bättre att avveckla kärnkraften och riskera att importera utländsk el som drivs på kol och olja, svarar Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer