Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Fredrik Persson/TT

Kristersson (M): Löfven avvisar en Alliansregering

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelar nu att han gett upp hoppet om att få Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Men hans mål är fortfarande att bilda en Alliansregering och han fortsätter med sina sonderingar.

Annie Lööf står fast vid att inte låta Alliansen bli beroende av SD, samtidigt som Jan Björklund vill låta Kristersson söka stöd hos MP.

Under eftermiddagen träffade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talmannen Andreas Norlén, för en halvtidsavstämning.

”Väntat besked”

Efter avstämningen med talmannen höll Ulf Kristersson (M) en presskonferens i riksdagen.

Regeringsbildningen

– Jag har fått besked från S att man inte vill ingå en överenskommelse för att Alliansen ska kunna bilda en regering, sa Kristersson (M) under presskonferensen.

– Det här beskedet var ganska förväntat. Stefan Löfven har varit tydlig med att han inte tänker släppa fram eller ge stöd åt en Alliansregering, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Ger inte upp hoppet

Partiledaren berättade även under presskonferensen att både han och Annie Lööf fört samtal med Stefan Löfven (S). Kristersson säger också att hans dörr är fortsatt öppen.

Nu kommer han att gå vidare med sonderingar, ytterligare en vecka.

– Jag ska försöka bilda en Alliansregering som inte bygger på en överenskommelse med Socialdemokraterna.

Lööf: Kommer inte sitta i en regering som kräver SD-stöd

Centerpartiets Annie Lööf kommenterar Ulf Kristerssons besked för TT:

– Jag kommer inte att sitta i en regering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna. För det skulle innebära att det vid varje budgettillfälle i riksdagen skulle krävas ja-röster från Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Liberalernas Jan Björklund håller med Kristersson om att läget är komplicerat:

”Det verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram”, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

Han fortsätter:

”Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet