Alliansledarna har träffats inför att Moderatledaren Ulf Kristersson ska träffa talmannen senare under tisdagen. Arkivbild. Foto: TT

Lööf efter mötet med Alliansledarna: Vi vill bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Alliansledarna har suttit i ett möte inför att moderatledaren Ulf Kristersson senare i dag ska träffa talmannen för en halvtidsrapport. En sak står klart – en Alliansregering är fortsatt på agendan.

– Vi vill bilda en Alliansregering, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf efter mötet till TT.

För en vecka sedan meddelade talmannen Andreas Norlén att han ger Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda en ny regering. Moderatledaren fick då två veckor på sig att sondera möjligheterna.

Kristersson har varit tydlig med att han ska försöka bilda en Alliansregering, men hur förhandlingar inom dessa partier går har det varit relativt tyst om. Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf står fast vid att en Alliansregering är förstahandsvalet, berättar hon efter mötet med Alliansledarna.

Regeringsbildningen

– Vi vill bilda en Alliansregering och vill ha den förankrad över blockgränsen, säger hon till TT.

Alliansledarna träffades på tisdagen, några timmar innan Kristerssons möte med talmannen. På mötet som hålls klockan 15.00 väntas moderatledaren lämna en halvtidsrapport kring möjligheterna att bilda en regering.

Kristersson skulle även kunna presentera en ny regering, men det är inte särskilt troligt, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Han har två veckor på sig och den tiden kommer han nog att utnyttja, säger hon.

Förhandlingar med S

I torsdags träffades Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, men vad som sades under mötet är inte känt. Moderatledaren har tidigare sagt att ett tänkbart regeringsalternativ är att regera med stöd av S – en lösning som Löfven sagt blankt nej till under en lång tid.

– Chansen att Stefan Löfven skulle ändra sig ser jag som väldigt liten, säger Marmorstein.

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger till TT att hon dock hoppas på att samtalen över blockgränsen fortsätter.

– Det kan inte bara innebära att de ska till när Socialdemokraterna är vid makten. Vi har fortsatta samtal med dem och utgår från att de också ser behovet av att komma överens långsiktigt över blockgränsen, säger hon.

Regeringsalternativ

Men det finns andra möjligheter för Ulf Kristersson att bli statsminister än att försöka förhandla med S. Moderatledaren skulle kunna säga till talmannen att han vill gå fram med en reducerad allians, berättar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Alltså en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men för att Kristersson ska kunna det måste han få med sig Liberalerna och Centerpartiet på det, vilket inte är troligt, säger hon.

Enligt Marmorstein är det troligare att C och L släpper fram en ren M-regering än en regering med M och KD.

– En ren M-regering anses vara mer villig att söka stöd över blockgränsen och inte förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna, vilket en regering med M och KD mer troligt skulle göra, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet