Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ulf Kristersson möter Sanna Marin om Nato: ”Resan måste göras hand i hand”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen höll Finlands statsminister Sanna Marin en presskonferens med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). Högst på agendan stod det säkerhetspolitiska läget – och Natofrågan. 

– I våras inledde vi vår resa för att gå med i Nato, den här resan måste göras hand i hand, precis som vi startade den, säger Sanna Marin.

Sanna Marin är den första regeringschef som statsminister Ulf Kristersson tar emot sedan regeringsbildningen. Officiellt skulle mötet handla om EU-ordförandeskapet och det säkerhetspolitiska läget, men ländernas Natoansökan är i fokus.

Frågan blev inte mindre aktuell efter att en ny undersökning som publicerades av Ilta-Sanomat under dagen visade att majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige.

Sverige och Nato

När Sanna Marin fick en fråga om undersökningen vid pressträffen upprepade hon att Sveriges och Finlands Natoprocess sker gemensamt.

– Jag tycker att det är viktigt att vi sänder ett gemensamt budskap i dag. Finland och Sverige ansökte tillsammans och det ligger i allas intresse att vi går med i Nato tillsammans.

Marin: Sverige ingen ”bråkstake”

Sanna Marin beklagade att Sverige nu framstår som en ”bråkstake” eftersom Turkiets president Recep Taiyyip Erdogan sagt att Finland kan få grönt ljus från Turkiet men inte Sverige, så länge det bränns koraner i Sverige. Något som är olagligt i Finland.

– Jag gillar inte att Sverige framställs som ett ”problembarn” i klassrummet. Det är inte så det förhåller sig. Sverige bockar i alla punkter för vad som krävs för att bli Nato-medlem. Det ligger i Natos intresse att Sverige och Finland går med tillsammans för att vi delar samma säkerhetsläge här uppe i norr.

Ulf Kristersson säger sig ha förståelse för den finska frustrationen.

– Jag förstår den fullt ut, så jag tycker inte det är konstigt att man ventilerar den. Men jag uppskattar att Finland vill gå hand i hand med Sverige, sade han på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet