Socialminister Lena Hallengren (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

Ulf Kristersson (M) om regeringens teststrategi: ”De skyller ifrån sig”

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det är kommunernas och regionernas ansvar att se till att målet om 100 000 coronatester i veckan uppfylls.

Det håller inte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med om.

– Jag tycker att det är oroväckande att regeringen gömmer sig bakom regioner och kommuner, säger han.

I slutet av mars fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att skyndsamt utöka antalet tester i landet. En nationell strategi för hur den utökade provtagningen skulle gå till togs fram, med ambitionen att testa 100 000 personer i veckan från mitten av maj.

Fortfarande är man långt ifrån målet och det har kommit kritik från flera håll om att testerna är allt för få. En av kritikerna är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han tycker inte att regeringen har tagit sitt ansvar i frågan.

– Den nationella strategin har inte förverkligats därför att regeringen skyllt ifrån sig och sagt att det är kommunerna och regionerna som ska ansvara för att förverkliga den, och det är helt enkelt felaktigt.

– Det är helt uppenbart att det här är ett statligt ansvar, säger han.

Socialministern: ”Vi hjälps åt”

Ulf Kristersson anser att regeringen skulle ha påbörjat arbetet med massprovtagningen mycket tidigare och varit tydligare med hur ansvaret ska fördelas mellan kommunerna, regionerna och de enskilda arbetsgivarna.

– Man skulle tagit ledningen och satt sig i förararsätet. Allt det som kräver att man bygger upp en logistisk kedja som inte ligger på regioner eller kommuner har inte regeringen gjort någon åt, säger han.

SVT Nyheter har sökt socialminister Lena Hallengren (S) som svarar på kritiken via mejl:

”Vi hjälps åt i arbetet med testning. Staten har en strategi för hur testningen ska gå till, vi har säkerställt att det finns labbkapacitet utöver regionens egna kapacitet, vi har skjutit till pengar, det finns en testkoordinator och det finns möjlighet att testa 100 000 människor i veckan. Men själva testandet måste ske i regioner och kommuner”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.