Ulf Kristersson om slopade vaccinmålet: ”Väldigt stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson är mycket kritisk till det framskjutna vaccinmålet. Moderatledaren menar att regeringen har agerat senfärdigt när det kommer till att säkra vaccinleveranser och att det var dumt att förlita sig helt på EU.

– De la alla ägg i samma korg och gjorde inga separata insatser för att skydda Sverige tidigt, säger Kristersson till SVT Nyheter.

Vaccinmålet att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin mot covid-19 innan halvårsskiftet kommer inte uppnås i tid, det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på skärtorsdagen. Det främsta skälet uppges vara leveransförseningar och uteblivna leveranser.

Ulf Kristersson beskriver det som ”en väldigt stor besvikelse”.

Coronapandemin

– Vi hade hoppats kunna komma in i den här sommaren färdigvaccinerade, nu går vi ur den här sommaren utan att ha vaccinationsskydd, säger han till SVT Nyheter.

– Det här kommer kosta liv, det kommer kosta jobb och företag, och det kommer kosta väldigt mycket pengar helt i onödan.

Lyfter fram andra länder

Ulf Kristersson anser att regeringen redan förra våren borde ha försökt säkra tillgången genom att köpa in vaccin på egen hand, och lyfter fram Storbritannien och Israel som två av de ”allra mest framgångsrika länderna”, vilka nu ser ut att gå in i sommaren med större delen av befolkningen vaccinerad.

Men tror du att Sverige hade kunnat gå före EU?

– Det tror jag faktiskt. Andra länder har lyckats, som har varit proaktiva. Jag tycker att den svenska regeringen har varit passiv. De la alla ägg i samma korg och gjorde inga separata insatser för att skydda Sverige tidigt.

Hallengren: ”Tramsigt”

Lena Hallengren är inte förvånad över Kristerssons kritik. Hon säger till SVT Nyheter att hon tycker att M-ledaren ”borde läsa på lite mer”, och menar att EU-samarbetet är det bästa alternativet för ett litet land som Sverige med 10 miljoner invånare.

– Exemplen är inte så många på de som har så väldigt mycket mer vaccin. Det går att peka ut några länder som av olika skäl just nu har en situation med fler vaccinerade, men jag tycker faktiskt att det där är ganska tramsigt, måste jag säga. Jag tycker att han skulle ha en lite mer seriös diskussion om den svenska vaccinationen än vad han just nu har, säger Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet