Ulf Kristersson vald till ny partiledare för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna valde i dag enhälligt Ulf Kristersson till ny partiledare.I sitt första partiledartal lade han upp linjerna för sitt ledarskap.

– Alliansens gemensamma framtidsfrågor löser vi tillsammans i förtroendefulla samtal i Alliansen, säger han.

Ulf Kristersson inledde sitt tal med att tacka sin familj och de fyra tidigare partiledarna som alla fanns på plats – och vilka han skämtsamt menade alla hade avrått honom från jobbet.

Efter att ha tackat partimedlemmarna för förtroendet lade han fram sin vision, i vilken han starkt trycker på att erkänna såväl Sveriges fördelar som dess problem.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

”Det finns inga genvägar”

– Från och med i dag är det dags att fokusera helt på det vi har framför oss. Att stärka Moderaterna i Alliansen, att stärka Alliansen i svensk politik, att stärka Sverige i världen. Det är uppgifterna – inte mer, men inte mindre. Det kräver att vi på djupet förstår vad som är bra i vårt land i dag, vad som byggts upp av generationer och som helt enkelt inte får förstöras, sade Kristersson.

– Det kräver också att vi förstår vidden av de problem vi har. Utanförskapet, vanskötseln, misstron, bidragsberoendet, gängkriminaliteten – allt detta.

”Decemberöverenskommelsen var fel”

Kristersson klarlade sedan sina åsikter kring såväl decemberöverenskommelsen som Sverigedemokraterna.

– Den korta tid som återstår till valet ska vi inte använda för att älta det som varit, men låt mig bara peka på några enkla lärdomar. För det första: decemberöverenskommelsen var fel. För det andra: Sverigedemokraternas inskränkta nationalism är fel. För det tredje: Alliansens gemensamma framtidsfrågor löser vi tillsammans i förtroendefulla samtal i Alliansen.

Kristersson ger inget nytt svar på hur Alliansen ska agera i regeringsfrågan om Alliansen blir mindre än de rödgröna efter nästa val.

– Det är först efter valdagen som vi vet vilka förutsättningarna är för nästa regeringsbildning. De kan vara enkla eller enormt svåra, det vet vi inte än. Men att nu förbigå den här lilla passusen där väljarna ska rösta, det tänker inte jag göra, säger han.

Kristersson uppger också att ”Alliansen måste enas om Alliansen ska ge ett gemensamt besked” innan valet.

Kommer inte samarbeta med SD

På frågan om Ulf Kristersson anser att SD är ett rasistiskt parti svarar han under pressträffen:

– Jag tänker inte sätta etiketter på det.

– För mig räcker det att de gång på gång uttalar sig nedsättande om invandrare i Sverige och om invandringens betydelse. Det tycker jag räcker för att det ska vara värderingar som är långt ifrån mina.

Kristersson fastställer att något samarbete inte är aktuellt.

– Det är Alliansen som är mina värderingsfränder. Moderaterna kommer inte att ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna. Det är Alliansen som är vår familj. Jag tycker inte att det är så komplicerat, säger Ulf Kristersson till TT.

TV: M-veteran med skelett i garderoben

TV: Tre utmaningar för nya M-ledaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet