Tittar man på BRÅ:s statistik över det dödliga våldet under den tid Löfven var statminister, ser man att det år 2014 låg på 87, jämfört med 108 år 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristerssons uttalande om dödligt våld stämmer inte överens med Brå

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens partiledardebatt sa Moderatledaren Ulf Kristersson att det dödliga våldet fördubblats under Stefan Löfvens tid som statsminister. Ett påstående som säger emot Brottsförebyggande rådets, Brå:s, siffror.

– Under Stefan Löfvens fem år som statsminister har det dödliga våldet fördubblats, sade Kristersson i partiledardebatten. Något som partiet sedan citerade på sitt Twitterkonto. Vidare sade Kristersson att 306 skjutningar inträffade förra året. 

Men tittar man på BRÅ:s statistik över det dödliga våldet under den tid Löfven var statminister, ser man att det år 2014 låg på 87, jämfört med 108 år 2018.

I ett SMS till Dagens Nyheter skriver Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström att uttalandet handlade om dödskjutningar.

”Det Kristersson menar är dödsskjutningarna, det var ju i det sammanhanget han pratade om detta. Gängkriminalitet och dödsskjutningar”, skriver han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.