Det har gått lite mer än ett år sedan det första steget i avregleringen av den svenska järnvägsmarknaden inleddes. Hittills har förändringarna varit små. Franska Veolia (fd Connex) trafikerar sträckan Stockholm-Malmö under veckoslut och Tågkompaniet, som till 85 procent ägs av norska tågbolaget NSB, trafikerar sträckan Stockholm-Gävle.
Men om lite mindre än en månad ska det sista steget tas. Då kommer operatörer från alla länder ha rätt att söka tillstånd hos Trafikverket för passagerartrafik på hela Sveriges tågnät under alla dagar i veckan.
Pressade priser på flyget
Som förebild står avregleringen av flygmarknaden. Där har priserna pressats på populära sträckor medan turer på mindre lönsamma sträckor har lagts ned eller blivit dyrare.
Tågforskaren Bo-Lennart Nelldal tycker inte att det är fel att avreglera, men säger att det är väldigt mycket som man inte har tänkt på.
-Som det här med snöröjningen i vintras. Det blir väldigt uppslitet när Banverket äger vissa spår och bangårdarna vissa spår. Underhållet av järnvägarna har hamnat mellan stolarna.
Han tycker också att informationen till passagerarna har blivit lidande.
-När något händer ska varje bolag var för sig redogöra för situationen. För att det här ska fungera krävs mer gemensam styrning.
Hård kontroll i Storbritannien
Enligt ett EU-direktiv ska alla länder sedan januari 2010 ha avreglerat sin internationella tågtrafik. Men Sverige är det enda land som valt valt att även släppa inrikestrafiken fri.
I Storbritannien är marknaden sedan 1993 öppen för alla, men samtidigt hårt styrd av staten. Där råder så kallade geografiska monopol, vilket innebär att operatörerna förhandlar sig till en linje som de sedan får köra utan konkurrens i åtta till tio år.
Tyskland har på papperet en avreglerad marknad men i praktiken bara en operatör för passagerartrafik: Deutsche Bahn.
Däremot kommer Italien snart att få en seriös konkurrent till statliga Trenitalia. Ett konkurrerande tågbolag har köpt in 25 höghastighetståg från Frankrike som ska vara i bruk 2011.
Om det dyker upp nya operatörer på svenska järnvägar kommer vi att se dem tidigast i december.
Hedvig Eriksson