Underrättelseforskaren: Går inte att utesluta ekonomiska motiv bakom spionaget

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med hjälp av sin danska motsvarighet bedrivit spionage mot flera internationella mål, däribland Saabs Gripenprogram. Detta berättar flera av varandra oberoende källor för Danmarks radio. Tony Ingesson, universitetslektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, menar att det är anmärkningsvärda uppgifter som kan ha ekonomiska motiv.

Uppgifterna som nu avslöjats av DR hänger samman med att fem högt uppsatta chefer inom danska underrättelsetjänsten Fosvarets Efterretningstjeneste (FE) tidigare i år fått lämna sina positioner.

Tony Ingesson arbetar som lektor inom underrättelseanalys vid Lunds universitet. Han blir förvånad över att två nära allierade till Sverige har ”vågat” spionera mot ett så pass känsligt försvarsprojekt.

– När det hänt liknande saker tidigare, när man lyssnade på Merkel i Tyskland eller i Frankrike har det blivit reaktioner. Man har gått ut och uttalat sig starkt kritiskt mot detta, säger han.

Vad är det för information man är intresserad av när det gäller Gripen?

– Det där är lite intressant. För att i och med att Sverige i princip är en allierad med USA har man inte samma incitament att försöka inhämta information av teknisk natur som när det gäller länder man skulle kunna hamna i konflikt med. Däremot har det funnits ett konkurrensförhållande mellan svenska och amerikanska stridsflyg i ett flertal olika upphandlingar av stridsflygsinköp. Det går inte utesluta att det kan vara sådana, rent ekonomiska intressen, som haft en roll i det här.

Finns det någon möjlighet att det funnits legitima skäl att göra den här avlyssningen gentemot gripen-programmet?

– Det har jag svårt att se.

Varför då?

– Legitima skäl skulle ju vara om man riktar inhämtningen mot någon slags motpart, en motståndare, där man har en mer kylig relation. Ryssland accepterar att man från amerikanskt håll skulle göra på det här viset. Det gillar de inte så klart, men det är inte orimligt. Men att man gör det mot ett land som man har så pass nära relationer med är svårt att legitimera. Det blir något av ett övertramp hur man än gör, man måste ha något mått av tillit. Kan man inte lita på varandra blir det svårt.

Tony Ingesson tror att saken nu snabbt kommer hamna på agendan och fördömas, men att det i ett längre perspektiv inte riskerar att skada samarbetet mellan länderna.

Vet du mer? Så kontaktar du SVT:s reportrar

Vet du mer? Hur ser det ut i Sverige? Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller tv-leaks.

Philip Rudolfsson

Signal: +46736558693

Fredrik Laurin

Signal: +46708326202

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.