Foto: TT

Undersökning: Rätt av Alliansen att stoppa skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är rätt av allianspartierna att försöka stoppa regeringens föreslagna skattehöjningar, menar en majoritet av svenskarna i en opinionsundersökning från Novus.

Samtidigt tycker närmare hälften att det är oansvarigt att riskera en regeringskris.

Alliansen har hotat med en misstroendeförklaring i riksdagen i höst om inte regeringen drar tillbaka bland annat förslaget om flygskatt.

Förra veckan enades partierna i Alliansen om att försöka stoppa tre skattehöjningar i regeringens kommande höstbudget. Om regeringen inte drar tillbaka planerna på skattehöjningar så kan det bli aktuellt med en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar i höst, något som kan leda till en regeringskris.

Förslaget var från början Liberalernas, nu har alltså övriga Alliansen anslutit sig, och man får också stöd av Sverigedemokraterna.

56 instämmer helt eller delvis

En majoritet av svenskarna tycker det är rätt av Alliansen att stoppa skattehöjningar de inte kan stå för, enligt en opinionsundersökning som Novus har gjort. 56 procent svarar att helt eller delvis instämmer med detta. 32 procent håller inte med.

LÄS MER: Alliansen hotar med misstroendevotum

Sex av tio, 60 procent, instämmer med att regeringen måste anpassa budgeten för att säkra en majoritet i riksdagen, mot 23 procent som inte håller med. Nästan varannan rödgrön väljare, 46 procent, svarar att regeringen måste anpassa budgeten för att säkra en majoritet.

Vill stoppa tre förslag

Men fortsatt vapenskrammel kring budgeten kanske inte skulle bli populärt. Bara var fjärde väljare, 27 procent, tycker att alliansen bör agera ännu mer för att skapa en regeringskris. Ungefär hälften av de som svarat, 48 procent, tycker det är oansvarigt av Alliansen att riskera en regeringskris.

De tre förslag Alliansen vill stoppa är flygskatten, en höjning av inkomstskatten och 3:12-reglerna för fåmansföretag, en regel som ska göra det mindre lönsamt för småföretagare att ge sig själva aktieutdelning istället för lön.

Hittills har man inte sagt vilken minister som skulle kunna drabbas av en misstroendeförklaring, allianspartierna säger att man i första hand vill att regeringen drar tillbaka förslagen.

LÄS MER: Nya skräcksiffror: Lägsta M-stödet sedan 2003

Så här gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd 15 – 19 juni 2017 i Novus Sverigepanel som en är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Totalt har 1.000 intervjuer av bland svenska folket genomförts.

Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

I rapporten har små baser (undergrupper där antal intervjuer är för vanskligt att utifrån undersökningen kunna dra populationsuppskattningar) tagits bort för att undvika att det dras slutsatser från för få intervjuer.

Frågor och påståenden:

Alliansen har idag sagt att de vill stoppa tre skattehöjningar i regeringens budget, om det sker kan det i sin tur leda till en regeringskris. I vilken grad instämmer du i följande påståenden?

Svar:

Alliansen bör stoppa skattehöjningar de inte kan stå bakom

Instämmer helt: 38 procent

Instämmer delvis: 18 procent

Instämmer delvis inte: 8 procent

Instämmer inte alls: 24 procent

Vet ej: 12 procent

Det är oansvarigt av Alliansen att riskera en regeringskris

Instämmer helt: 30 procent

Instämmer delvis: 18 procent

Instämmer delvis inte: 11 procent

Instämmer inte alls: 30 procent

Vet ej: 11 procent

Regeringen måste anpassa budgeten för att säkra en majoritet

Instämmer helt: 25 procent

Instämmer delvis: 35 procent

Instämmer delvis inte: 11 procent

Instämmer inte alls: 12 procent

Vet ej: 17 procent

Alliansen bör agera ännu mer för att skapa en regeringskris

Instämmer helt: 14 procent

Instämmer delvis: 13 procent

Instämmer delvis inte: 10 procent

Instämmer inte alls: 47 procent

Vet ej: 16 procent

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.