Foto: SVT / TT

Undersökning: Stöd hos väljarna för id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet, 59 procent, av svenskarna stödjer beslutet att införa id-kontroller vid gränsen, enligt en opinionsmätning från Sifo.

Sifo har frågat 1.155 personer om de tycker att det är bra eller dåligt att id-kontrollerna har införts. Drygt hälften av svarade att det var mycket eller ganska bra, knappt en tredjedel svarade att det var mycket eller ganska dåligt. En tiondel svarar att de inte vet.

Av de som tycker kontrollerna är dåliga svarar 66 procent att ”det är fel sätt att minska flyktingströmmen på”.

Sverige inför gränskontroller

Snarlikt resultat i Skåne

50 procent svarar att kontrollerna ”orsakar problem för svenska och danska medborgare som reser över gränsen” och 34 procent menar att ”flyktingströmmen bör inte minskas”. (Man har kunnat ange flera olika alternativ.)

Åsikterna i Skåne, där frågan varit mycket omdebatterad, skiljer sig ändå inte mycket i jämförelse med landet i övrigt. 62 procent av skåningarna tycker att id-kontrollerna är bra och 34 procent tycker att de är dåliga.

MP-sympatisörer mer negativa än partiet

De flesta väljare kan känna igen sig i hur deras partier har agerat. Sympatisörer till partier som varit för id-kontroller är i huvudsak positiva till kontrollerna, sympatisörer till partier som varit emot kontrollerna är negativa.

Men det finns ett undantag: Miljöpartiet.

I regeringsställning har partiet varit med om att införa kontrollerna men samtidigt är det bara 16 procent av deras sympatisörer som är tycker att kontrollerna är bra. 78 procent tycker de är dåliga.

– Jag tror att det finns många gröna väljare som är besvikna på den här politiken, men jag tror också att det är många ser att det inte är vad Miljöpartiet hade önskat och att vi hindrar politiken från att bli sämre och att vi dessutom får igenom väldigt mycket bra politik på andra områden, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet.

Så gick Sifo-undersökningen till

Frågorna som ställdes var:

Sveriges regering har i dagarna infört ID-kontroller för samtliga resenärer på alla tåg, bussar och färjor som passerar gränsen till Sverige från Danmark. De personer som inte kan visa en giltig identitetshandling nekas inresa i Sverige. Syftet är att minska flyktingströmmen till Sverige. Tror du att ID-kontrollerna kommer att minska flyktingströmmen till Sverige, eller tror du inte det?

 • Ja, i hög grad: 34 procent
 • Ja, i någon grad: 53 procent
 • Nej: 6 procent
 • Tveksam/Vet ej: 7 procent

Tycker du att det är bra att denna åtgärd införts, eller tycker du att det är dåligt?

 • Bra: 59 procent
 • Dåligt: 31 procent
 • Tveksam/vet ej: 10 procent

De personer som svarade att det är dåligt fick följdfrågan:

Varför tycker du det är dåligt? (svarande fick ange fler än ett alternativ)

 • Det orsakar problem för svenska och danska medborgare som reser över gränsen: 50 procent
 • Det är inte tillräckligt för att minska flyktningströmmen: 3 procent
 • Flyktingströmmen bör inte minskas: 34 procent
 • Det är fel sätt att minska flyktingströmmen på: 66 procent
 • Annat: 5 procent

1.155 personer med ett urval på svenskar mellan 18-79 år medverkade i undersökningen som gjordes 4 januari – 7 januari.

Källa: Sifo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet