Allt fler föredrar att arbeta någon annanstans än på sitt arbete. Coronapandemin skyndar på utvecklingen. Foto: Jessica Gow, TT

Undersökning: Var femte vill jobba mer på distans efter corona-krisen

Publicerad

Trenden med digitala möten kommer stärkas även efter covid-19.

Var femte vill arbeta mer på distans efter krisen, än de gjorde innan, visar en undersökning av DN/Ipsos.

Det har blivit mer populärt att arbeta någon annanstans än på arbetsplatsen.

Under de första sex månaderna innan coronakrisen drabbade Sverige arbetade en av fyra förvärvsarbetande (26 procent) minst en halv dag i veckan på distans eller hemifrån.

Coronapandemin

Men under perioden mars till slutet av maj  hade den andelen ökat till nästan fyra av tio (36 procent), uppger DN som publicerar undersökningen.

Nästan var femte (19 procent) vill fortsätta att arbeta på distans i högre utsträckning efter krisen än vad de gjorde innan, visar undersökningen.

Och det är de digitala hjälpmedlen de nämner – videokonferenser och möten via datorn och telefonen.  Men hjälpmedel inte är nya. De användes redan innan, men krisen påskyndar utvecklingen.

– Nu gör vi det på ett helt nytt sätt. Det har blivit självklart för oss att använda det på ett annat sätt än tidigare, säger säger Erik Wästlund, docent i psykologi till DN.

Bestående utveckling

Han bedömer att det kommer att leda till varaktiga förändringar. Digitala möten kommer att bli mycket mer vanliga i framtiden. Det gäller särskilt möten som kräver längre resor.

– Det kommer att bli en självklarhet och det blir heller ingen överraskning när någon säger att de vill göra det, tror Wästlund.

Vanligare i storstäder

Storstadsregionerna sticker ut rejält.  Där har mer än varannan (52 procent) arbetat hemifrån eller på distans under mars till april,. Det kan jämföras med drygt var tredje (36 procent) under perioden september till februari.

Där är det också fler som vill arbeta mer på distans efter krisen. Mer än var fjärde (28 procent) vill arbeta mer på distans, mot 14 procent som vill arbeta mindre på distans.

Den vanligaste förklaringen till att människor är positiva till distansarbete är att de slipper resor och pendling. Storstadsbor brukar ha de längsta pendlingstiderna, uppger DN.

”Stora risker”

Det finns även risker med arbetet hemifrån, säger universitetslektor Johan Alfonsson på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Den stora risken är det sociala stödet, säger han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet