Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, som vill stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: TT

Ung i Sverige om Centerpartiets besked om ensamkommande: En seger för oss

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet stöder regeringens lagförslag om att ensamkommande unga ska få en ny chans att stanna i Sverige. Nätverket Ung i Sverige ser det som en stor seger.

– Jag fick tårar i ögonen, säger talespersonen Fatemeh Khavari.

Vid en presskonferens på tisdagen meddelade Centerpartiet att man stöder regeringens proposition om att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

Gläds åt beskedet

Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige som vill stoppa utvisningarna till Afghanistan, ser det som en stor seger.

– Det handlar om 9 000 liv, 9 000 ensamkommande som har väntat så länge. Det är väldigt stort för oss, säger hon till SVT Nyheter.

– Det är en seger för oss att vi har fått så stor påverkan på politiken. Vi gläds åt beskedet och är hoppfulla att lagen går igenom. Och att de 9 000 ungdomar som lagförslaget ska omfatta får känna trygghet.

Inte nöjda

Samtidigt påpekar hon att de inte är riktigt nöjda, eftersom tusentals ensamkommande inte kommer att omfattas av lagen. Det handlar om personer som kom till Sverige efter den 24 november 2015 och inte har väntat lika länge på att få stanna.

Hon vill att ingen ska behöva utvisas till Afghanistan, eftersom hon menar att det inte är säkert.

– Vi har väldigt mycket att göra nu i framtiden för resten som inte kommer att omfattas av lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.