”Kamrad är död. ’Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet.’” skrev Ung Vänster på sin Facebook efter Ikea-grundarens bortgång. Foto: TT/TT/Faksimil Facebook

Ung Vänster står fast vid kritiserat Kamprad-utspel

Uppdaterad
Publicerad

Efter Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång på söndagen publicerade Ung Vänster ett inlägg på Facebook som snabbt väckte stor uppmärksamhet och ilska. Trots den massiva kritiken säger förbundet nu att de står fast vid i sin övertygelse, men förstår att det ”rör upp känslor”.

Under söndagen publicerade Ung Vänster ett inlägg på sin Facebooksida, i samband med att affärsmannen Ingvar Kamprads död. I inlägget stod det bland annat att Kamprad ”byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor” och att ”det är tid att arbetarna får tillbaka det han stulit från dem”, vilket snabbt möttes av kritik på sociala medier.

Så stod det i det uppmärksammade inlägget från Ung Vänster. Foto: Faksimil Facebook

Många uppfattade inlägget som respektlöst mot både Kamprads arv, men även mot hans närmaste. Det fick dessutom stor uppmärksamhet på Twitter där det lyftes av både riksdagsledamöter och representanter för flera ungdomsförbund.

Bland annat Alice Josephson, förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom, Muf:s förbundsordförande Benjamin Dousa som skrev: ”Kommunisterna visar sitt sanna, vidriga, tryne” och Luf:s andre vice ordförande Max Sjöberg som skrev: ”Sjukt att ung vänster vill ta alla handbollslkillarnas medaljer och ge dem till sin ordförande bara för att han jobbade i kiosken på en handbollscup en gång.”

”Står fast i övertygelsen”

Inlägget från Ung Vänster var signerat av förbundsordföranden Henrik Malmrot, som enligt egen utsago, även är före detta anställd på Ikea. Nu väljer Ung Vänster dock att gå ut med ett pressmeddelande där de förklarar tanken med inlägget, men också skriver att de ”står fast i övertygelsen att arbetare ska få styra och äga sina egna arbetsplatser”.

De skriver även att de förstår att inlägget kan ha väckt känslor hos personer, men att de samtidigt vill uppmärksamma alla de arbetare som varit med och byggt upp Ikea.

”Storföretags skattetrixande innebär att ställa sig över lagen och demokratiskt fattade beslut. Ung Vänster anser att de anställda har rätt till de värden de skapar, och att ingen människa och inget företag står över demokratin”, avslutar de sitt pressmeddelande.

SVT har sökt Ung Vänster som har avböjt att kommentera inlägget vidare.

– Det är den hållning vi valt att ha, säger förbundets presstalesperson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer