Ung Vänster: Vårt mål är ett kommunistiskt samhälle

Uppdaterad
Publicerad

I januari antog Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, den senaste versionen av sitt principprogram. Där framgår det att förbundet fortfarande drömmer om ett kommunistiskt samhälle.

– Ung Vänsters medlemmar har tyckt att det är det ord som tydligast beskriver – rent ideologiskt – målet, säger Ava Rudberg, ordförande Ung Vänster.

Ungdomsförbundet Ung Vänster skriver följande i sitt principprogram från januari 2021:

”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

Kritiserat ställningstagande

Målet om ett kommunistiskt samhälle är egentligen ingenting nytt inom Ung Vänster. Snarlika formuleringar har varit inskrivna i förbundets principprogram åtminstone sedan 2008.

Formuleringen, som antogs på Ung Vänsters senaste kongress i januari, har uppmärksammats och kritiserats av bland andra Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson (M) på Twitter.

”Förstår kritiken”

Hur ser då Ung Vänsters ordförande Ava Rudberg på kommunismens arv, och kritiken mot de kommunistiska regimer som ju står för morden på tiotals miljoner människor?

– Jag förstår verkligen den kritiken och jag förstår att det är den koppling som många har till ordet. Ingen som är aktiv i Ung Vänster levde under den tiden, och det är ingenting som vi heller backar eller kämpar för. Vi vill ha ett samhälle som är fritt från förtryck, säger Ava Rudberg. 

Ava Rudberg menar att det går att göra jämförelser över partigränsen. 

– Det finns också liberaler som är för att bomba Irak, och det är ingenting man beskyller liberalismen för. Här menar jag inte att skylla ifrån, men olika ord har betytt olika saker i olika tider.

Partiledaren tar avstånd

I en intervju med SVT i november förra året menar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att moderpartiet Vänsterpartiet inte har något samröre med kommunismen.

Vad tycker du om kommunismen?

– Dåligt, tar vi helt avstånd ifrån, sade Nooshi Dadgostar till SVT Rapport 1 november 2020.

Nooshi Dadgostar har varit vice ordförande i Ung Vänster, och åren 2006 – 2009 var hon förbundskassör i ungdomsförbundet.

SVT Nyheter har sökt Vänsterpartiet och partiledaren Nooshi Dadgostar (V) för en kommentar på ungdomsförbundets mål om kommunism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.