Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nooshi Dadgostar (V) går hårt åt Stefan Löfven och regeringen i ”30 minuter”. V-ledaren är kritisk till hur de hanterat äldreomsorgen under pandemin. Foto: SVT, TT

Nooshi Dadgostars hårda kritik mot regeringen: ”Förvånansvärd nonchalans”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har misslyckats med sitt uppdrag att skydda de äldre under pandemin, menar Nooshi Dadgostar (V). Nu kräver hon nya insatser för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen.

– Det var en förvånansvärd nonchalans kring insatserna i äldreomsorgen under förra året, säger partiledaren i SVT:s 30 minuter.

Coronapandemin har krävt över 12 000 liv i Sverige och på flera håll i landet ökar nu smittspridningen i hög takt. Samtidigt står många regioner och stampar i väntan på försenade vaccinleveranser.

I SVT:s ”30 minuter” riktar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hård kritik mot den svenska coronastrategin.

– Regeringen hade ett uppdrag, och det var att skydda de äldre. Då behöver man gå in med enorma insatser i den äldreomsorg som vi visste hade väldigt stora brister, men det gjorde inte regeringen.Det var en förvånansvärd nonchalans kring insatserna i äldreomsorgen under förra året, säger hon i programmet.

Hänvisar till coronakommissionens rapport

Dadgostar nämner bland annat coronakommissionens första delredovisning som handlar om äldreomsorgen under pandemin. I utvärderingen, som presenterades i december förra året, framgår det att kommissionens övergripande bedömning är att strategin att skydda de äldre har misslyckats.

– Personalen inom äldreomsorgen fick hantera krisen själva, utan hjälp av regeringen.Stefan Löfven sa själv att myndigheterna inte hade någon koll på hur det såg ut inom äldreomsorgen. Det tycker inte jag är rimligt för regeringen när de ändå fattar beslutet att skydda de äldre, säger hon.

”Ett misslyckande”

Nu kräver hon att regeringen kliver fram och tar ansvar.

– Kom ihåg att det är över 12 000 personer som har avlidit i den här pandemin. Det är inte ett gott betyg, det är ett misslyckande. Regeringen behöver ta ett ansvar för det de har gjort, säger Dadgostar och fortsätter:

– Vi befinner oss i en akut smittspridningsfas, då måste regeringen gå in och göra insatser. Man måste minska antalet timanställda i äldreomsorgen, vaccinationerna måste ut, bemanningen måste upp och man behöver göra fler utbildningsinsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer